Utrecht

10 september 2021 om 19:44

NVIC: intensive cares kunnen niet uitbreiden naar
1700 bedden

(ANP) Ziekenhuizen zijn niet in staat om de capaciteit van de intensive cares uit te breiden naar 1700 bedden als dat nodig is bij een nieuwe coronagolf. Het maximum is 1350 bedden. Dat stellen de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) en de beroepsvereniging V&VN IC. Zij hebben vrijdag een zogeheten opschalingsplan gepresenteerd.

Dat het eerder afgesproken aantal niet kan worden gehaald, komt onder meer door de "uitgestelde zorg". Mensen die tijdens de eerste en tweede golf niet konden worden behandeld, moeten nu alsnog worden geholpen. Bovendien is er minder personeel beschikbaar, "de uitstroom is hoger gebleken dan de instroom" en de ziekenhuizen kampen met een hoog ziekteverzuim.

De intensive cares hebben momenteel iets meer dan 900 bedden beschikbaar, waarvan bijna 800 in gebruik zijn. Dat zijn niet alleen coronapatiënten, maar ook mensen met andere ernstige aandoeningen, de zogeheten non-Covid-patiënten. 

Als het aantal opgenomen patiënten stijgt, kan de capaciteit eerst omhoog naar 1150 bedden, maar dan moeten ziekenhuizen wel "strenger beoordelen welke patiënten wel en welke niet baat hebben bij ic-opname". Bovendien kan zo'n verhoging niet te lang duren.


ONDERSTEUNING Als er genoeg ondersteuning komt, zou de capaciteit verder omhoog kunnen naar 1350 bedden. Dat is vier weken lang vol te houden, schrijven de NVIC en V&VN IC. Als het aantal patiënten die grens overschrijdt, komt 'code zwart' in beeld. Dan moeten artsen kiezen welke patiënten nog kunnen worden geholpen en wie niet.


Rotterdam 

Erasmus Universiteit sluit per direct gebouw vanwege scheuren

(ANP) De Erasmus Universiteit in Rotterdam heeft een gebouw op de campus Woudestein per direct gesloten en ontruimd. Er zijn scheuren in de vloeren ontstaan en het is niet bekend hoe dat komt. Op het moment van ontruiming waren er tientallen mensen in het gebouw, die dat rustig hebben verlaten.

Volgens een woordvoerder zijn er scheuren in het beton op verschillende verdiepingen en zijn die vrijdagochtend opgemerkt. De conditie van het gebouw werd op reguliere basis regelmatig gecontroleerd.

Het zogenoemde Polak Building, een gebouw voor onderwijs met studieplekken en mogelijkheden om colleges te geven, blijft tot en met 26 september helemaal gesloten om de kwestie te onderzoeken. Ook winkels in het gebouw gaan dicht.


MAATREGELEN ,,Uit dit onderzoek moet blijken welke maatregelen nodig zijn om het gebouw weer veilig in gebruik te kunnen nemen", aldus de universiteit. Voor alle activiteiten die in het gebouw plaatsvinden kan een andere plek worden gevonden.