Rechtbank: opheldering OM over MH17

10 september 2021 om 19:31

SCHIPHOL (ANP) De rechtbank wil meer informatie van het Openbaar Ministerie over diverse berichten die recent in de media zijn verschenen over het MH17-onderzoek. 


Het gaat om het bericht dat het OM zelf naar buiten had gebracht over de nieuwe oproep voor informatie, die zich met name richt op de inwoners van de Russische stad Koersk. Ook wil de rechtbank meer weten over het verhaal dat Oekraïne op het punt zou hebben gestaan twee Russen te arresteren die naar eigen zeggen betrokken waren bij het neerhalen van het vliegtuig van Malaysia Airlines.


Dat zei de voorzitter van de rechtbank Den Haag, voor dit monsterproces uitgeweken naar de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. Hij wil weten of beide onderwerpen tot extra informatie hebben geleid die van belang zijn voor dit proces. Het OM zal maandag, als er weer zitting is, antwoord geven. Deze weken staat het proces in het teken van de verhalen van nabestaanden van de slachtoffers.

MH17 werd op 17 juli 2014 neergehaald in Oost-Oekraïne. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven. Onder hen waren bijna tweehonderd Nederlanders. Drie Russen en een Oekraïner worden vervolgd voor hun vermeende betrokkenheid bij de ramp, rebellenleider Igor Girkin, zijn rechterhand Sergej Doebinski, diens assistent Oleg Poelatov en garnizoenscommandant Leonid Chartsjenko. Alleen Poelatov laat zich bijstaan door advocaten, de rest heeft niet gereageerd op de oproepen van de rechtbank.

Uit onderzoek van het Joint Investigation Team (JIT), is gebleken dat het neerhalen van het passagiersvliegtuig met een Buk-raket van Russische makelij is gedaan, waarschijnlijk door pro-Russische separatisten die dachten dat het om een militair toestel ging. Het internationale onderzoeksteam riep begin deze maand Russische militairen op die meer weten over de ramp om informatie te delen, zoals foto's, video's, e-mails en officiële documenten.