Zeist

10 september 2021 om 17:23

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen
stijgt weer

(ANP) Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is het afgelopen etmaal weer toegenomen. 

In totaal behandelen de verpleegafdelingen en intensive cares bij elkaar vrijdag 673 mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt.

Dat zijn 16 patiënten meer dan donderdag, zo staat in de meeste recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). 

Afgelopen dagen daalde het aantal patiënten met Covid-19 in de ziekenhuizen juist licht.

De ic's behandelen op dit moment 211 ernstig zieke coronapatiënten, 3 minder dan een dag eerder. 

Er werden 12 nieuwe patiënten met een zware vorm van Covid-19 opgenomen op een ic.

Op de verpleegafdelingen steeg het aantal bedden dat bezet wordt gehouden door een coronapatiënt met 19. 

In totaal worden nu 462 van zulke patiënten op een verpleegafdeling verzorgd. Er werden afgelopen 24 uur 60 nieuwe coronapatiënten in de klinieken opgenomen.


Kabul

Zeven Nederlanders met vlucht uit Kabul naar Qatar

(ANP) Zeven Nederlanders zijn vrijdag uit Afghanistan opgehaald met een Qatarese vlucht, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. 

De evacués zijn onderweg naar Doha. Donderdag werden dertien Nederlanders uit Kabul opgehaald en naar Qatar overgevlogen. Niet iedereen die wilde meevliegen kon zich op tijd bij het reisgenootschap voegen.

Toen duidelijk werd dat er plek was voor Nederlandse evacués in een Qatarees toestel heeft het ministerie tientallen Nederlanders in Afghanistan gecontacteerd. Niet iedereen was bereikbaar. Het ministerie zei donderdag dat 25 mensen het land nog niet willen verlaten.

De evacués worden in Qatar opgevangen door lokale autoriteiten. Nederlandse diplomaten zijn ook aanwezig om eventueel consulaire hulp te geven. In Qatar wordt de groep getest op Covid-19. Bij een negatieve uitslag helpt de Nederlandse ambassade de Nederlanders om via lijnvluchten door te reizen.


Brussel

Gemeente Winterswijk wint EU-prijs 

(ANP) Winterswijk wint als een van drie Europese gemeenten een 'groene titel' vanwege de ,,concrete inspanningen" van het bestuur om de stad gezonder, beter en duurzamer te maken voor de inwoners. 

De gemeente in de Achterhoek krijgt de prijs European Green Leaf 2022 toegekend samen met de Portugese stad Valongo. De hoofdstad van Estland, Tallinn, krijgt de titel Europese Groene Hoofdstad. Winterswijk ontvangt voor de prijs 200.000 euro uit Brussel.