Zevensprong

10 september 2021 om 12:41

Zwerver 

,,Ho ho ho!´´ De drie tieners keken me uitdagend aan. ,,Kerst komt vroeg dit jaar´´, riepen ze in koor, waarna ze lachend weg renden. 

Enkele meters verderop klampte een oud vrouwtje me aan. Ze haalde een biljet van 10 euro uit haar portemonnee en legde die in mijn hand. ,,Dan kunt vanavond wat eten kopen.´´ Mijn teerbeminde, die het tafereel van een klein afstandje had aanschouwd, kwam niet meer bij. ,,Ik zei het je toch. Je hebt die baard in onze vakantie zo lang laten woekeren, dat mensen je aanzien voor de Kerstman of een zwerver.´´

Ik lachte haar bezwaren weg, riep nog iets van ´je hebt deze mensen gewoon ingehuurd´, maar vervolgens trok er een heel klein meisje aan mijn broekspijp. Ze overhandigde mij een briefje. ,,Goed dat ik u zie Sinterklaas. Hier heeft u vast mijn verlanglijstje. Ik wil graag een nieuwe laptop als dat kan.´´ Het moet niet gekker worden allemaal.

Daarna toch maar besloten om op de fiets naar de barbier te gaan. Onderweg stuitte ik op een grote groep scholieren, die de volledige breedte van de weg in beslag nam. Geen tweetallen op een rij, zoals het hoort, maar drie- en viertallen, die niet bezig waren met het verkeer, maar met elkaar en hun telefoons. Door de berm in te rijden kon ik een botsing ternauwernood voorkomen. Voor een mevrouw uit Barneveld liep de ontmoeting met een groep scholieren slechter af. Ze hield aan de botsing een verbrijzelde pols over. 

Kan iemand alsjeblieft een einde maken aan deze scholierenterreur? Fiets gewoon met z´n tweeën naast elkaar, anders loopt alles spaak. Hoe moeilijk kan het zijn?

We moeten na die lockdown allemaal weer een beetje wennen, zullen we maar zeggen. Gelukkig is er steeds meer mogelijk, ook op het gebied van uitgaan. Het verheugde mij om te horen dat de Zweedse popgroep Abba na tientallen jaren van oorverdovende stilte eindelijk weer nieuw materiaal heeft uitgebracht. Eén van de hoogtepunten in het toch al zo rijke oeuvre is een hypermoderne variant op Waterloo, die als titel Otterloo heeft gekregen. Het schijnt dat Bjorn, Bennie en de anderen binnenkort naar de Veluwe afreizen om hun nieuwe nummer voor de inwoners van Otterlo ten gehore te brengen. Het festival biedt ook ruimte voor Willeke Albertie met haar regionale versie van De Glimlach van een Kind; De Glimlach van De Glind.  De Britse band Queen wordt zelfs ingevlogen voor een variant op Too much love will kill you: Stroe much love will kill you. Voor de presentatie van dit festival, dat de naam ´Een schot in de regionale roos´ heeft meegekregen, wordt darter Raymond van Barneveld ingevlogen, terwijl tv-persoonlijkheid Arjan Ederveen voor een ludiek intermezzo zal zorgen. 

Veel dingen veranderen, andere niet. Zo is er nog steeds veel schaamte onder laaggeletterden. De presentatie van het nieuwe aanvalsplan, begin deze week, was uiteraard een kolfje naar de hand van wethouder Didi Dorrestijn, geboren als Didi Taal. Dat de inwoonster van Renswoude ooit een baan in Barneveld zou krijgen, was overigens al vroeg duidelijk. Het eerste woordje dat ze foutloos schreef, was namelijk ´ei´.


[Erik Roest