Bart en Marina Boon.
Bart en Marina Boon. Pauw Media

Bart Boon: 'Goed rentmeesterschap'

10 september 2021 om 06:37

,,We willen ons bedrijf openstellen om te laten zien wat we doen en met name kinderen te laten zien waar de melk en het vlees vandaan komt”, zegt Bart Boon. Hij heeft een boerderij aan de Barnseweg 124 in Barneveld, terwijl hij opgroeide in Wekerom. Samen met zijn vrouw Marina Boon-Mellink runt hij het bedrijf, waar hij ongeveer 500 kalveren heeft. Vanaf 2006 zijn dit dieren die het biologische stempel mogen dragen. De jaren ervoor fokte hij reguliere kalveren.

,,Ik zag mogelijkheden om het op een andere manier te doen. Hier liggen ze een klein jaar bij ons in de stal op stro. Bij ons hebben ze meer ruimte en de kalveren krijgen biologisch geteeld voer, waar geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen aan te pas komen. Ze eten gras en diverse soorten graan, zoals gerst, erwten, haver en maïs. Dat komt allemaal van ons eigen land. Onkruidbestrijding doen we mechanisch of we schoffelen met de hand.”

Na een jaar worden de kalveren in Veenendaal geslacht en komt het vlees naar Eco Fields in Wekerom, waar Boon ook een bedrijf heeft om dit uit te benen en te verwerken. Hier werken nog zo’n achttien personen in de slagerij. Vervolgens wordt het vlees verkocht aan restaurants en dat zijn niet alleen de chiquere, maar ook bio-snackbars. ,,In de volle breedte van de samenleving worden tegenwoordig biologische producten gegeten. Zo maken we ook frikadellen, waarvan ik nooit had gedacht dat hier een markt voor zou zijn.”

Zelf eet Bart ook veel biologische producten, omdat hij zijn collega's wil steunen en achter het principe staat. ,,Ik boer niet alleen biologisch voor het geld, maar wil goed rentmeesterschap van onze aarde in de praktijk brengen.”