Renata en Erik Verschuur in hun kippenstal. Hun bio-bedrijf produceert zo'n 65.000 eieren per maand.
Renata en Erik Verschuur in hun kippenstal. Hun bio-bedrijf produceert zo'n 65.000 eieren per maand. Pauw Media

Erik Verschuur: ‘We wilden kleinschalig blijven’

9 september 2021 om 09:56

,,Het is goed als we onszelf laten zien. Ik ben benieuwd hoe de bezoekers reageren en wat voor vragen ze stellen. Nog nooit eerder heb ik aan zoiets meegedaan”, zegt Erik Verschuur over de geplande wandeltocht.


Hij heeft zijn boerderij gevestigd aan de Barnseweg 101 in Barneveld. Hij is er opgegroeid en nam deze over van zijn moeder, zodat hij het bedrijf nu alweer 28 jaar runt. In het begin bestond dat uit honderd varkens, twintig melkkoeien en 2500 moederdieren (kippen). De koeien deed hij de deur uit, waarna hij de overstap maakte naar scharrelkippen. In 2010 zette hij ook een punt achter de varkens en stapte hij volledig over op biologisch pluimvee. ,,We moesten een keus maken en wilden kleinschalig blijven. Ik zit helemaal niet te wachten op 50.000 of 100.000 kippen. Wij hebben er zelf 10.000. Bovendien hadden we geen grond om uit te breiden. Het bevalt goed, maar ik kan er niet helemaal van bestaan en daarom verhuur ik mezelf ook nog drie dagen in de week.”


De boer weet en merkt dat er nog veel onbekendheid is bij burgers over hoe het er op een agrarisch bedrijf aan toe gaat. Zo ervaart hij dat veel mensen denken dat biologische boeren toch nog giftige bestrijdingsmiddelen gebruiken en niet volledig biologisch voeren. ,,Ze kunnen soms het onderscheid niet goed maken, omdat ze zien dat bij mij de kippen buiten lopen, maar op gangbare bedrijven met vrije uitloop ook.” Hij legt uit dat gewone ‘scharrelkippen’ toch altijd binnen in een stal lopen en dat biologische en vrije-uitloopkippen wel naar buiten kunnen.

Ook de biologische boer moet zich aan veel regels houden. ,,Dat komt soms moeilijk bij mensen binnen.” Erik wijst erop dat hij honderd procent biologisch voer aan zijn kippen voorschotelt, met maïs en veel granen. Er is iets minder keus dan in de gangbare sector. Dat betrekt hij van een firma uit Lochem. Op zijn eigen grond verbouwt hij niks wat voer op moet leveren voor zijn kippen. ,,Het enige wat ik hier heb is hoog olifantengras (miscanthus giganteus, red.), om onze kippen te beschermen tegen roofvogels, want daar hebben we toch wel veel last van. Dat gras haksel ik elk jaar en dat fungeert dan als strooisel in de stal.”

Het bio-bedrijf produceert voor de eieren, dat zijn er zo'n 65.000 per maand. Die levert hij aan eierpakstations in Zetten en Ommen. Daar worden ze geselecteerd op gewicht en in doosjes gedaan, waarna ze naar de supermarkten vervoerd worden. Na ongeveer anderhalf jaar zijn de witte Dekalb kippen ‘uitgelegd' aan gaan ze naar de slacht. Het vlees gaat meestal naar Van de Meer in het Friese Dronryp en de Barnevelder weet dat deze firma het (diep gevroren) vlees veel verkoopt aan afnemers in Afrikaanse landen.