Afbeelding
..

‘Geweld tegen vrouwen vormt schaduwpandemie’

11 september 2021 om 09:41 Maatschappelijk

BARNEVELD Geweld tegen vrouwen en meisjes is landelijk, maar ook op lokaal niveau, door de coronacrisis behoorlijk toegenomen. ,,Zodanig zelfs, dat inmiddels gesproken kan worden over een ‘schaduwpandemie’, waartegen inzet hard nodig is’’, stelt de organisatie UN Women Nederland. De Barneveldse raadsfracties van ChristenUnie en CDA willen weten in hoeverre dit in Barneveld ook speelt en wat er tegen gedaan wordt.

Beide fracties willen daarom een oproep van UN Women Nederland om aandacht te besteden aan geweld tegen vrouwen, binnenkort bespreken tijdens een commissievergadering. ,,Hebben we de effecten hiervan in Barneveld in beeld?”,, wil het CDA weten. ,,En zo ja, hoe handelen we als gemeente dan, om geweld te keren?’’ De fractie van de ChristenUnie wil daarbij inzoomen op de effecten van de coronacrisis op geweld tegen vrouwen. ,,Hoe gaat Barneveld om met die effecten, melden zich ook veel vrouwen en jongeren?’’

TABOE DOORBREKEN Volgens de organisatie komen geweldsdelicten specifiek tegen vrouwen en meisjes sinds het begin van de coronacrisis door het hele land veel vaker voor dan voorheen. Signalen hierover komen volgens UN Women met name vanuit hulporganisaties en politie. Het verminderen van geweld tegen vrouwen kan volgens de organisatie het best door het ‘bij de wortel aan te pakken’ en door in ieder geval het geweld bespreekbaar te maken en zo het taboe te doorbreken. ,,Gemeenten kunnen een belangrijke rol vervullen, door zich uit te spreken en hun burgers op te roepen ook medestander te worden in de strijd tegen geweld tegen vrouwen en meisjes.’’

ORANJE LAMPEN UN Women Nederland besteedt van 25 november tot 10 december landelijk aandacht aan het thema geweld tegen vrouwen. Verspreid door het hele land, maar ook internationaal, worden in die periode diverse gebouwen en objecten met oranje lampen uitgelicht. Ook worden op verschillende locaties onder meer debatten, acties en demonstraties gehouden. De algemene boodschap die deze acties uitdragen, is dat geweld tegen vrouwen onacceptabel is.

Geweld tegen vrouwen en meisjes gebeurt op straat in de openbare ruimte, maar ook vaak binnenshuis, waarbij het valt onder huiselijk geweld. In Barneveld komen signalen van huiselijk geweld binnen bij Stichting Veilig Thuis Gelderland-Midden, die meldingen checkt, onderzoekt, advies en ondersteuning biedt en zo nodig professionele hulpverleners en politie inschakelt. De fractie van Burger Initiatief wil weten hoe Veilig Thuis momenteel omgaat met meldingen en registraties. De fracties bespreken dit thema woensdag 22 september met wethouder Hans van Daalen, tijdens een vergadering van de raadscommissie Samenleving. 

Wouter van Dijk