De Jonge denkt niet dat veel CDA'ers naar Omtzigt overstappen

10 september 2021 om 10:09

DEN HAAG (ANP) Demissionair minister en CDA-prominent Hugo de Jonge verwacht niet dat veel van zijn partijgenoten zich zullen aansluiten bij Pieter Omtzigt. "CDA'ers blijven CDA'ers", aldus De Jonge vrijdag.

Omtzigt verliet in juni het CDA, nadat hij al een tijd lang ziek thuis had gezeten met burn-outklachten. Volgende week keert hij terug in de Tweede Kamer, maar een verzoening met zijn voormalige partij sluit hij uit, zei hij in een interview in Tubantia. Op dit moment is hij niet van plan een eigen partij op te richten, zei hij tegen de krant. De Jonge had gehoopt dat Omtzigt "bij de familie was gebleven", maar respecteert zijn besluit.

Het vertrek van Omtzigt wordt zaterdag besproken op een CDA-congres in Den Bosch.


'Fietsers raken veel vaker gewond dan eerder gedacht'

UTRECHT (MEDIAWATCH) Veel meer fietsers dan gedacht raken gewond in het verkeer, meldt Trouw. Tot nu toe gebruiken gemeenten en provincies gegevens van de politie, maar die komt alleen kijken bij ernstige ongevallen. De provincies Friesland en Utrecht - en in de toekomst ook Limburg - zijn daarom overgestapt op een nieuwe telmethode. ?Zij nemen ook gegevens van de spoedeisende hulp (SEH) van ziekenhuizen en ambulancediensten mee.

Op basis van die nieuwe telling komt Friesland uit op achtmaal meer fietsslachtoffers dan de politie meldt. VeiligheidNL, het kenniscentrum voor letselpreventie dat namens de provincie het onderzoek doet, telt alle ambulancecijfers en bezoeken aan de SEH van de vier Friese ziekenhuizen. De uitkomst is schokkend, zegt verkeersregisseur Sipke van der Meulen van de provincie: "Weten dat er achtmaal meer fietsers gewond raken is belangrijk, omdat wegbeheerders als gemeente en provincie hun beleid baseren op politiecijfers. Correcte data over oorzaken en locaties van fietsongevallen geven beter inzicht zodat we in actie kunnen komen."


Blauwe kiekendief bijna uitgestorven

NIJMEGEN (ANP) De blauwe kiekendief is bijna uitgestorven in Nederland. Dit jaar zijn er minder dan tien broedpaartjes waargenomen. Die kregen voor een deel wel jongen, maar een flink aantal jonge vogels is al gestorven door ondervoeding of bejaging. Ook in 2020 en 2019 zijn maar weinig jonge kiekendieven in leven gebleven, aldus Sovon Vogelonderzoek Nederland en Grauwe Kiekendief-Kenniscentrum Akkervogels.

De twee organisaties hebben in de zomer negen jonge vogels op Terschelling en Texel voorzien van een zender. Van de negen jongen zijn er nog meer drie of vier in leven. Van de dertien jonge vogels die in 2019 en 2020 een zender kregen leven er nog maar twee en die hebben nog geen broedpoging ondernomen. 

De toekomst van de blauwe kiekendief in Nederland ziet er somber uit, aldus de vogelonderzoekers.