'Toeslagenouders klem tussen instanties Belastingdienst'

10 september 2021 om 09:19

DEN HAAG (MEDIAWATCH) Ernstig gedupeerde ouders in de toeslagenaffaire zitten klem tussen twee instanties die juist zijn opgericht om hun schade te vergoeden. Daardoor moeten zij nog maanden langer wachten en dreigen nieuwe noodsituaties zoals gedwongen huisuitzettingen te ontstaan, melden Trouw en RTL Nieuws op basis van eigen onderzoek.

De groep waar het om gaat, is al erkend als gedupeerde door herstelorganisatie UHT en ook deels gecompenseerd. Pas na de erkenning door UHT kunnen zij zich melden bij de Commissie Werkelijke Schade (CWS), die zich moet buigen over de vraag of ouders recht hebben op aanvullende compensatie.

Al zeker 300 ouders hebben zich gemeld bij de CWS, maar die kan het werk niet aan. Tot nog toe zijn slechts ongeveer 45 verzoeken afgehandeld en de wachttijd is opgelopen tot minimaal een half jaar. De verwachting is dat dat nog langer zal worden.


Rode Kruis haalt     ruim 227.000 euro op voor Afghanen

DEN HAAG (ANP) Het Rode Kruis heeft in twee weken tijd ruim 227.000 euro opgehaald voor hulp aan Afghanen in Nederland en Afghanistan. De tussenstand op giro 6868, die de organisatie op 25 augustus opende, staat donderdagavond op 227.374 euro.

Naast de vele Nederlandse donaties van spullen en kleding voor de evacués uit Afghanistan, is er vooral behoefte aan geld. Het Rode Kruis wil daarmee de noodhulp uitbreiden door onder andere te investeren in de opvang van Afghaanse vluchtelingen in Nederland en het geven van medische hulp aan gewonden in Afghanistan. Bij de opening van het gironummer zei de organisatie dat zich dagelijks vele honderden mensen bij posten van het Rode Kruis melden voor medische hulp.


Alternatieve Nobelprijs voor onderzoek naar gedrag voetgangers

EINDHOVEN (ANP) Natuurkundigen van de TU Eindhoven hebben de alternatieve Nobelprijs gewonnen met een onderzoek naar het gedrag van voetgangers in mensenmassa's. Wetenschappers kwamen tot de conclusie dat mensen gemiddeld minimaal 75 centimeter afstand tot elkaar houden om botsingen te voorkomen.

Hoogleraar Federico Toschi en universitair onderzoeker Alessandro Corbetta analyseerden maandenlang 5 miljoen reizigers op het treinstation van Eindhoven met vier sensoren onder de perrons. Het onderzoek werd al in 2018 gepubliceerd, maar de twee kregen de alternatieve Nobelprijs donderdag uitgereikt. "We zijn hartstikke trots op deze prijs. Deze erkenning is mooi", aldus Corbetta.

De onderzoekers ontdekten dat voetgangers "onbewust constant bezig zijn met het vermijden van botsingen met tegenliggers door hun looppad meters van tevoren te veranderen als een aanvaring dreigt".