President-elect Alexander Loekasjenko van Belarus.
President-elect Alexander Loekasjenko van Belarus. the Belarus Opposition has Called for a General Strike From 17 August, a day After Tens of Thousands of Demonstrators Gathered in the Capital Minsk in Peaceful Protest. Long-time President Lukashenko, in a Defiant Speech on 16 August, Rejected Calls to Step Down Amid Mounting Pressure After Unrest Erupted in the Country Over Alleged Poll-rigging and Police Violence at Protests Following Election Results Claiming That he had won a Landslide Victory in

Rusland pakt meer controle Belarus

10 september 2021 om 09:59

MOSKOU (ANP/DPA/RTR) Rusland lijkt de controle over buurland Belarus wat verder naar zich te hebben toegetrokken. De uniestaat tussen de twee landen kan eind volgende maand een zogeheten confederatie worden. "Een doorbraak", zei de Belarussische president bij een bezoek aan zijn ambtgenoot Vladimir Poetin, die zei dat er vrijdag overeenstemming kan zijn.


Een confederatie houdt in dat bestuurlijk nauwer wordt samengewerkt in een statenverband. In Belarus heerst bij tegenstanders de vrees dat de onafhankelijk daardoor zou verdwijnen. Poetin maakte nog een voorbehoud. ,,Eerst moet de economische basis zijn gelegd voordat we verdergaan op het politieke spoor."

Belarus en Rusland praten al jaren over hoe nauw de relatie tussen de landen moet zijn, maar Loekasjenko is door zijn internationale isolatie volledig op Moskou aangewezen. Poetin zegde nieuwe leningen toe van tussen de 630 en 640 miljoen dollar aan de buur die al fors in het krijt staat. Een gemeenschappelijke munt is volgens hem niet aan de orde. Loekasjenko moest zich bij eerdere leningen in bochten wringen om het geld, genoteerd in Russische roebels, los te krijgen. De twee hebben elkaar dit jaar al vijf keer ontmoet.

Beide landen houden tot eind volgende week een gezamenlijke militaire oefening. Eerder deze maand zei Belarus een grote lading legermaterieel uit Rusland te verwachten. Het regime van Loekasjenko, die wel de laatste dictator van Europa wordt genoemd, staat onder druk. Niet alleen in eigen land maar ook door de sancties die westerse landen hebben opgelegd vanwege de repressie van de oppositie en de omleiding van een Ryanair-vliegtuig naar Minsk, waar de autoriteiten een dissident aan boord arresteerden.