Presidenten China en VS bellen elkaar voor het eerst in zeven maanden

10 september 2021 om 10:15

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) Voor het eerst in bijna zeven maanden tijd hebben de Chinese president Xi Jinping en zijn Amerikaanse ambtgenoot Joe Biden met elkaar gebeld. 

Biden wilde er naar eigen zeggen voor zorgen dat de ,,concurrentie" tussen de twee grootmachten geen "conflict" wordt.

Tijdens het gesprek was de boodschap van Biden dat de Verenigde Staten ervoor willen zorgen ,,dat we in de toekomst geen situatie krijgen waarin we in een onbedoeld conflict terechtkomen", vertelde een hoge regeringsfunctionaris donderdag in het Witte Huis aan verslaggevers.

Chinese staatsmedia schrijven dat Xi tegen Biden gezegd zou hebben dat het Amerikaanse beleid China in ,,ernstige moeilijkheden" heeft gebracht, daarbij mogelijk doelend op de handelsoorlog tussen beide landen. 

Het herstellen van de banden is volgens de Chinese president "van cruciaal belang voor het lot van de wereld".

De betrekkingen tussen Washington en Peking zijn de afgelopen tijd flink bekoeld en Biden, die in januari aantrad, heeft slechts één keer eerder telefonisch met Xi gesproken.


VS prijzen 'zakelijke en professionele' Taliban na evacuatie

WASHINGTON  (ANP/RTR/AFP) De Verenigde Staten prijzen de samenwerking met de Taliban om de nieuwe evacuatievlucht uit Kabul mogelijk te maken. Volgens het Witte Huis was de radicaalislamitische beweging "zakelijk en professioneel". 

Aan boord van het toestel zaten 113 mensen, onder wie Amerikanen en 13 Nederlanders.

,,Ze hebben flexibiliteit getoond en ze zijn zakelijk en professioneel geweest in onze onderhandelingen met hen. Dit is een positieve eerste stap", zegt een woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad, een adviesorgaan van de Amerikaanse president. 

Hij benadrukt dat verder wordt gewerkt aan een veilige evacuatie van meer Amerikanen uit Afghanistan.