Küng verrast Ganna op EK

10 september 2021 om 10:36

TRENTE (ANP) Stefan Küng prolongeerde woensdag in het Italiaanse Trente zijn Europese titel op de tijdrit. 


Waar vorig jaar in het Franse Plouay nog tal van toppers ontbraken hield de Zwitser ditmaal grote namen achter zich. Gedoodverfd favoriet Filippo Ganna bijvoorbeeld; de regerend wereldkampioen uit Italië gaf over 22,4 kilometer 8 seconden toe op Küng, die vorige week nog actief was in de Benelux Tour. De Belg Remco Evenepoel, Europees kampioen in 2019, werd op 15 tellen derde.

De top 3 reed op het snelle parcours in Noord-Italië met een gemiddelde snelheid van boven de 54 kilometer per uur. Ganna was halverwege nog de snelste, maar Küng had de race blijkbaar beter ingedeeld. "Mijn tweede deel is altijd beter dan het eerste. We hadden daar ook een beetje rugwind. Het was zaak het tempo vast te houden in de bochten aan het einde." Met de verschillen halverwege - Küng gaf daar nog 3 seconden toe op Ganna en 2 op Evenepoel - wist ik dat er meer in zat.", vertelde de 27-jarige Zwitser, die zijn vierde tijdritzege van dit seizoen boekte.

Tokio zat de hele tijd in zijn achterhoofd, bekende hij. Op de Olympische Spelen miste Küng het brons op vier tienden van een seconde en moest hij genoegen nemen met de vierde plek achter Primoz Roglic, Tom Dumoulin en Australiër Rohan Dennis. De Sloveen en de Nederlander ontbraken in Trente, maar zijn er over anderhalve week net als Dennis bij in België waar de WK worden verreden. 

Jos van Emden was op de elfde plaats de beste Nederlander. Julius van den Berg noteerde de 24e tijd.