Een afbeelding van een oude woning in het turfveld in Ederveen.
Een afbeelding van een oude woning in het turfveld in Ederveen. Vereniging Oud Ederveen

Tien jaar jaar Oud Ederveen: ‘Historie onder de aandacht brengen’

21 september 2021 om 15:15 Activiteiten

EDERVEEN Met een foto-expositie en een boek vol oude ansichtkaarten brengt de Historische Vereniging Oud Ederveen haar tienjarig jubileum in beeld. Het eerste decennium is exact op 22 september 2021 een feit, maar de mijlpaal wordt om praktische redenen op vrijdag 24 en zaterdag 25 september gevierd. 

Voorzitter Nico van Doorn geeft aan dat de vereniging op genoemde vrijdag en zaterdag een fototentoonstelling houdt. Verder wordt op 24 september tevens het boek ‘Ederveen, De Klomp en Gelders Veenendaal in oude ansichtkaarten’ gepresenteerd. Het eerste exemplaar wordt overhandigd aan de Edese burgemeester René Verhulst.

OP DE EIERMARKT ,,In de afgelopen tien jaar is veel gedaan om de historie van Ederveen op verschillende manieren onder de aandacht te brengen”, vertelt voorzitter Nico van Doorn. ,,Dit hebben we onder meer gedaan door het organiseren van fietstochten, tentoonstellingen, het houden van lezingen, het uitgeven en verkopen van boeken en de verkoop van Oud Ederveen-producten, zoals een eigen Oud Ederveens kwartet en een verjaardagskalender met Ederveense portretten. In 2017 zijn er nieuwe ansichtkaarten gemaakt. En in 2019 is het boek Ederveense Verhalen uitgegeven; 23 inwoners uit Ederveen en De Klomp hebben hun eigen verhaal laten optekenen en deze zijn gebundeld. Verder verschijnt ons verenigingsboekje ‘Op de eiermarkt’ tweemaal per jaar.”

GROTE TROM IRENE Daar blijft het volgens Van Doorn echter niet bij: ,,Naast deze activiteiten hebben we samen met onze leden een heel archief kunnen opbouwen met onder andere foto’s, informatie, verhalen en documenten. Ook zijn veel gebruiksvoorwerpen verzameld, van keukengerei tot gereedschap van de klompenmaker en van een grote trom van Irene tot de eerste steen van de school aan de Schras. Dit alles is tentoongesteld en opgeslagen. Een paar keer per jaar is de schuur met opslag open voor bezoekers.”

Verder melde de voorzitter dat Oud Ederveen samen het Oranje Comité de Ederveense vlag heeft ontworpen en op de markt gebracht. In 2016 werd de eerste Ederveense vlag aan de toenmalige burgemeester Cees van der Knaap overhandigd. De vereniging beschikt over een eigen website (www.verenigingoudederveen.nl) en is actief op Facebook.

OUDE ANSICHTKAARTEN Ter gelegenheid van dit jubileum hebben Henk Ballast en Nico van Doorn het boek ‘Ederveen, De Klomp en Gelders Veenendaal in oude ansichtkaarten’ samengesteld. Van Doorn geeft aan dat het eerste exemplaar vrijdag 24 september om 14.00 uur aangeboden wordt aan burgemeester René Verhulst. ,,Helaas zal deze overhandiging, door de dan nog geldende coronaregels, van 14.00 uur tot 15.00 uur alleen toegankelijk zijn voor genodigden”, meldt de voorzitter. Hij vervolgt: ,,Belangstellenden zijn wel van harte welkom op vrijdag 24 september van 15.00 uur tot 20.00 uur en zaterdag 25 september van 10.00 uur tot 16.00 uur om de foto-expositie te bekijken.” 

De locatie is Trefpunt, ‘Turfzaal’, Hoofdweg 148 in Ederveen. Alle leden krijgen volgens Van Doorn een boek cadeau, dat bij bezoek van de tentoonstelling in ontvangst kan worden genomen. Wie niet in de gelegenheid is om te komen, krijgt het boek thuis bezorgd.

Afbeelding
Eigentijdse Ederveense gebouwen.