Archieffoto van het Wijkfeest.
Archieffoto van het Wijkfeest. Gerwin van Luttikhuizen

‘Conflict met organisatie Wijkfeest Oldenbarneveld uit de wereld’

11 september 2021 om 08:19 Evenementen

BARNEVELD Het Barneveldse gemeentebestuur wil op korte termijn met organisatoren van evenementen in gesprek, om te horen wat er beter kan op het gebied van de vergunningverlening. Een aanleiding hiervoor is de botsing tussen de organisatie van het Wijkfeest Oldenbarneveld en de gemeente.

Dat kleinschalige evenement kon vorige maand niet doorgaan in verband met de coronamaatregelen, terwijl grotere evenementen als de Smaak & Sfeerdagen wel een vergunning kregen.

Om terug te blikken op de afgelopen coronatijd nodigt de gemeente Barneveld de komende tijd alle organisatoren van evenementen uit voor een bijeenkomst. ,,Het is belangrijk om in contact te blijven met de organisatoren”, stelt teamleider Dirk Klein van de afdeling Veiligheid van de gemeente Barneveld. ,,Hoe hebben zij de coronatijd ervaren? Het is goed om voor 2022 met elkaar af te stemmen wat de verwachtingen over en weer zijn. Er zijn ook mensen van de veiligheidsregio en de politie aanwezig; zij vertellen wat zij nodig hebben om het advies over een evenement richting de gemeente goed te kunnen geven.”

VERBETERPUNTEN In antwoorden op schriftelijke vragen van Mijntje Pluimers (Lokaal Belang) schrijft het college van b. en w. dat de gemeente, ook bij het verlenen van een evenementenvergunning, een open en servicegerichte organisatie wil zijn en blijven. ,,Wij staan open voor verbeterpunten die de organisatoren ons aanreiken.”

Voor het Wijkfeest Oldenbarneveld ging het met die vergunningverlening onlangs mis. De organisatie blies het evenement in augustus af, omdat zij niet kon voldoen aan de geldende coronaregels. Voorzitter Willem Massier van het Wijkplatform uitte hierop in deze krant zijn teleurstelling over het feit dat de gemeente wel een evenementenvergunning verstrekte aan de Smaak & Sfeerdagen. Volgens de gemeente had het wijkplatform verzuimd een coronaplan in te dienen, dat nodig is voor zo’n evenement. Bij de organisatie wist echter niemand, tot vlak voor het evenement zou plaatsvinden, dat zo’n plan vereist was.

In de antwoorden op vragen van Pluimers erkent het college dat er iets verkeerd is gegaan rond het Wijkfeest. ,,Met name de verwachtingen van elkaars handelen hebben in dit proces tot miscommunicatie geleid. Daarom zullen wij dit hele proces ook intern tegen het licht houden.”

ONDERBEZETTING Achteraf blijken er meer kanten aan dit verhaal te zitten, vertelt Massier nu. Hij had onlangs een gesprek met burgemeester Jan Luteijn en wethouder Hans van Daalen. ,,Mij is uitgelegd dat er sprake was van een combinatie van factoren: onderbezetting op de ambtelijke afdeling en een aantal grotere projecten zoals de Smaak & Sfeerdagen, de alternatieve Floralia en Bourgondisch Voorthuizen. Men is ons een beetje vergeten.”

Voor de organisatie is de kous nu af. Massier vertelt dat het Wijkfeest Oldenbarneveld op 2 oktober alsnog doorgang vindt, op of rond ontmoetingscentrum Bronveld. ,,Het is nog wel even afwachten hoe dit er precies uit gaat zien. Dat hangt af van de vraag of de coronamaatregelen per 20 september worden aangepast of niet. Maar het wijkfeest gaat sowieso door.” Het college schrijft aan Pluimers dat de vergunningaanvraag die het wijkfeest heeft ingediend zeer kansrijk is. ,,Wanneer er geen verzwarende omstandigheden komen, is de situatie dat er op 2 oktober alsnog een aangepast wijkfeest gehouden kanworden. Daar zullen we als college dan graag bij aanwezig zijn.”

Jannes Bijlsma