De tijdelijke units aan de Churchillstraat in Barneveld, verdwijnen in de loop van volgend jaar. Ze worden verplaatst naar nieuwbouwwijk Bloemendal.
De tijdelijke units aan de Churchillstraat in Barneveld, verdwijnen in de loop van volgend jaar. Ze worden verplaatst naar nieuwbouwwijk Bloemendal. Wouter van Dijk

Tijdelijke woningen Churchillstraat Barneveld verdwijnen komend jaar

9 september 2021 om 14:12 Wonen

BARNEVELD De 22 tijdelijke woonunits die in april 2016 op een grasveld aan de Churchillstraat in Barneveld geplaatst werden om snel een grote groep vluchtelingen op te kunnen vangen, verdwijnen in de loop van volgend jaar. Zodra de huizen weg zijn, wordt het terrein weer openbare ruimte in de vorm van een leeg grasveld. De speeltuin die naast de woonunits is gerealiseerd, blijft wel bestaan.

Dat meldt gemeentewoordvoerder Erik Jager. Zodra de units volgend jaar zijn weggehaald, starten de herstelwerkzaamheden op het veld. Daarmee houdt de gemeente Barneveld zich aan de belofte uit 2015 richting omwonenden, waarin werd vastgesteld dat de flexibele woningen maximaal tien jaar zouden blijven staan. Volgend jaar staan ze er zes jaar.

Zoals eerder gemeld, verhuizen de woonblokken in z’n geheel naar nieuwbouwwijk Bloemendal, waar ze in het oostelijke deel van Bloemenvelden - fase 1 van deze wijk -  een permanente locatie krijgen. Daar blijven ze dus voortaan staan. ,,De units nógmaals verplaatsen, is een zeer kostbare aangelegenheid’’, zegt Jager. Eerder was het plan de woningen in verschillende blokken te verspreiden over de nieuwe wijk, maar dat gaat toch niet gebeuren. ,,De woningen komen in Bloemendal bij elkaar te staan, met dezelfde opstelling. Dat heeft te maken met onder meer de techniek en de gevels van de woningen.’’

GEEN VLUCHTELINGEN Ook zullen de huizen niet meer per definitie bewoond worden door vluchtelingen met een verblijfsstatus. Dat laatste gebeurt nu al niet meer. De woningen worden momenteel als antikraakwoningen verhuurd. Vluchtelingen zijn de afgelopen tijd al uitgeplaatst naar andere woningen in de gemeente Barneveld en zullen ook niet terugkeren naar de units. In plaats daarvan zullen de units straks na de verplaatsing via Woningstichting Barneveld worden aangeboden aan woningzoekenden die momenteel op de wachtlijst staan bij Huiswaarts.nu. Toewijzing van de woningen gaat via de woningstichting. 

Vluchtelingen die in de units woonden, gaven eerder bij de gemeente zelf al aan dat ze liever met andere, Nederlandse gezinnen in een buurt wonen in plaats van allemaal bij elkaar. Verspreiding bevordert ook de integratie, is de achterliggende gedachte.

ZORGEN OM OVERLAST Toen eind 2015 bekend werd dat het grasveld tussen de Churchillstraat en de Lijsterhof de locatie zou zijn voor de tijdelijke units, deed dat onder buurtbewoners veel stof opwaaien. De gemeente kreeg tientallen bezwaren binnen van mensen die voor overlast en spanningen in de buurt vreesden en bezwaren hadden vanwege verlies aan groen. Uiteindelijk bleek de afgelopen jaren de bewoning voor het merendeel van de bewoners naar omstandigheden goed te gaan, stelt Jager. ,,In enkele gevallen is wat meer ondersteuning en toezicht nodig geweest om voor omwonenden een leefbare en veilige situatie te creëren.’’ Dat laatste is volgens hem goed gelukt, dankzij inzet van onder meer Vluchtelingenwerk Barneveld, de wijkagent en verschillende Barneveldse vrijwilligers.

Momenteel lukt het de gemeente volgens de woordvoerder goed om, in samenwerking met de woningstichting en andere partijen, verspreid over Barneveld voldoende woonruimte te vinden voor huisvesting van vluchtelingen met een verblijfsstatus. Barneveld krijgt, net als alle andere gemeenten, jaarlijks een taakstelling voor het organiseren van voldoende opvang voor vluchtelingen die een verblijfsstatus hebben ontvangen.

Wouter van Dijk