Berlijn

6 september 2021 om 10:30

Aantal besmettingen corona in Duitsland boven de 4 miljoen

(ANP) Het aantal coronabesmettingen dat is vastgesteld in Duitsland is de 4 miljoen voorbij. De autoriteiten in het ongeveer 83 miljoen inwoners tellende land hebben daarnaast ruim 92.000 sterfgevallen door het virus geregistreerd sinds het begin van de pandemie, meldde gezondheidsinstituut RKI zondag.

Het daadwerkelijke aantal coronabesmettingen in Duitsland ligt vermoedelijk hoger dan 4 miljoen. Niet iedereen die het virus oploopt wordt ernstig ziek en laat zich testen. Mensen kunnen ook besmet zijn zonder daar veel van te merken.

Wereldwijd zijn volgens een overzicht van de Amerikaanse Johns Hopkins-universiteit ruim 220 miljoen besmettingen vastgesteld en zeker 4,5 miljoen patiƫnten overleden. Duitsland en andere landen proberen verspreiding van het virus tegen te gaan door op grote schaal mensen in te enten met coronavaccins.

Minister van Volksgezondheid Jens Spahn schreef zaterdag op Twitter dat inmiddels 61 procent van de bevolking volledig is gevaccineerd. Hij noemde dat positief, maar benadrukte ook dat percentage nog niet voldoende te vinden. Spahn zei dat er nog 5 miljoen vaccinaties extra nodig zijn om meer zekerheid te hebben in de herfst en de winter.


Parijs

Franse coronapas vanaf woensdag in minder winkelcentra verplicht

(ANP) De coronapas is vanaf woensdag in minder Franse winkelcentra verplicht. 

Momenteel moeten mensen het bewijs van inenting of negatieve test nog in 178 winkelcentra laten zien, vanaf woensdag is het nodig in 64, zei minister van Economische Zaken Bruno Le Maire in gesprek met televisiezender BFM TV. Een coronapas blijft nodig in winkelcentra met meer dan 20.000 vierkante meter in regio's waar in de afgelopen week meer dan 200 coronabesmettingen per 100.000 inwoners zijn gemeld. De overgebleven 64 winkelcentra bevinden zich in negen departementen. 

In Frankrijk is veel weerstand tegen de coronapas. Tegenstanders zien dit als een verkapte vaccinatieplicht. In augustus werd er vaak gedemonstreerd tegen de pas.


Londen

Ruime halvering EU-studenten in Verenigd Koninkrijk na brexit

(ANP/DPA) Het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie laat ook zijn sporen na op de Britse universiteiten. Voor komend studiejaar zijn 11.700 EU-studenten toegelaten, een enorme daling vergeleken met de 27.750 van vorig jaar, blijkt uit cijfers van de Universities & Colleges Admissions Service.


De coronapandemie speelt onvermijdelijk een rol, maar academici twijfelen er niet aan dat de brexit de voornaamste reden is.