2019-09-04 14:51:59 SCHEVENINGEN - De nieuwe tentoonstelling van het Oranjehotel, de bijnaam voor de Scheveningse gevangenis tijdens de Tweede Wereldoorlog. De belangrijkste Duitse gevangenis op Nederlands grondgebied opent op 7 september de deuren voor het publiek. ANP BART MAAT
2019-09-04 14:51:59 SCHEVENINGEN - De nieuwe tentoonstelling van het Oranjehotel, de bijnaam voor de Scheveningse gevangenis tijdens de Tweede Wereldoorlog. De belangrijkste Duitse gevangenis op Nederlands grondgebied opent op 7 september de deuren voor het publiek. ANP BART MAAT anp / Bart Maat

Waalsdorpervlakte en Oranjehotel rijksmonumenten

6 september 2021 om 07:55

SCHEVENINGEN (ANP) De Waalsdorpervlakte en het zogeheten Oranjehotel, zoals de Scheveningse gevangenis tijdens de Duitse bezetting werd genoemd, zijn sinds zaterdag een rijksmonument. Demissionair minister Van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) maakte dat bekend tijdens de 76e jaarlijkse herdenking van het Oranjehotel.
Volgens Van Engelshoven is de beste manier om "zo'n weerzinwekkende plek" tot nut te laten zijn ervoor te zorgen dat het goed bewaard blijft.
In het Oranjehotel hielden de bezetters ongeveer 25.000 mensen gevangen, onder wie tal van verzetsmensen. Honderden van hen werden vervolgens naar de Waalsdorpervlakte gebracht om er doodgeschoten te worden.