Koninklijke felicitaties voor paralympische medaillewinnaars

6 september 2021 om 07:40

DEN HAAG (ANP) Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben op sociale media de paralympische medaillewinnaars gefeliciteerd met hun prestaties. Het koningspaar stond zaterdag in het bijzonder stil bij de rolstoeltennissers en -basketbalsters.

"Eerder wonnen ze samen al alle grandslamtoernooien in het dubbelspel tennis. Vandaag kunnen Diede de Groot en Aniek van Koot daar paralympisch goud aan toevoegen", schrijven Willem-Alexander en Máxima. "Wat een geweldig resultaat!"

Ook de rolstoelbasketbalsters wonnen op de Paralympische Spelen in Tokio goud en werden geloofd omdat zij "als echte Orange Lions" vochten in de finale tegen China. "Ook zij werden paralympisch kampioen! We feliciteren hen van harte, net zoals alle andere medaillewinnaars van de afgelopen dagen en in het bijzonder gouden medaillewinnaars Sam Schröder, Niels Vink, Marlene van Gansewinkel, Chantalle Zijderveld, Vincent ter Schure en Timo Fransen."


Weinig wespen door combinatie van weersextremen

WAGENINGEN (ANP) Veel mensen zaten deze zomer iets geruster in de tuin of op het terras: zelfs in de wespenmaand augustus waren er nauwelijks wespen te bekennen. De aaneenschakeling van weersextremen lijkt de belangrijkste verklaring, meldt de site Nature Today.

De hoeveelheid wespen varieert vaak sterk van plaats tot plaats, maar dit jaar lijkt het aantal wespen landelijk op een zeer laag niveau te liggen. Een rondgang van Nature Today langs bestrijdingsdiensten in verschillende regio’s bevestigt dat beeld. Het aantal meldingen van wespennesten komt niet verder dan 15 tot 20 procent van het aantal dat in een ‘gemiddeld’ jaar gemeld wordt. Het gaat zowel om de gewone wesp als de Duitse wesp, maar ook om de hoornaar.


Nog vijf boeken dingen mee voor de Jan Wolkers Prijs

HILVERSUM (ANP) Nog vijf natuurboeken dingen mee naar de Jan Wolkers Prijs 2021, de prijs voor het beste natuurboek, zo is bekend geworden zondag in het BNNVARA-programma Vroege Vogels op NPO Radio 1.

Vorig jaar ging de prijs naar het boek ‘Wat bomen ons vertellen’ van Valerie Trouet. Dit jaar werden meer dan 130 boeken ingezonden, die zijn verschenen tussen 1 juni vorig jaar en 1 juni dit jaar. Het gaat om veldgidsen, monografieën, kinderboeken, poëziebundels, naslagwerken en romans.

De shortlist bestaat uit 'De onderwereld van de tuin' van Romke van de Kaa, 'Biografie van een vlieg' van Jaap Robben en Paul Faassen, 'Terra Ultima' van Raoul Deleo, 'De Poel' van Pauline de Bok en 'De Ontdekking van de natuur ' van Hans Mulder. De winnaar wordt bekendgemaakt op zondag 24 oktober.

De Jan Wolkers Prijs is een initiatief van Vroege Vogels, het Wereld Natuur Fonds en de Volkskrant.