Primoz Roglic juicht na zijn zege in de Vuelta.
Primoz Roglic juicht na zijn zege in de Vuelta. Epa/manuel Bruque

Roglic vereerd met zege

6 september 2021 om 09:35

Sloveen wint voor derde keer de Vuelta

SANTIAGO DE COMPOSTELA (ANP) Primoz Roglic zei na zijn derde eindzege op rij in de Ronde van Spanje zich niet op cijfers en records te richten, toen hij ermee werd geconfronteerd dat hij pas als derde wielrenner drie keer op rij de Vuelta had gewonnen.


De kopman van Jumbo-Visma herhaalde wat hij als topfavoriet in al die weken in deze Vuelta al zei: "Ik bekijk het dag voor dag, probeer mijn best te doen en ervan te genieten. En ik ben natuurlijk vereerd dat ik in dat rijtje sta", zei hij er dan toch over. Hij is na de Zwitser Tony Rominger en de Spanjaard Roberto Heras pas de derde wielrenner die dat presteert.


BESTE Roglic was ook de beste in de afsluitende tijdrit naar Santiago de Compostela en boekte daarmee zijn vierde ritoverwinning in deze Ronde van Spanje. "De tijdrit was zwaar, zeker na de afgelopen week" zei Roglic. "Maar ik kon onderweg ook van het publiek genieten. Ik heb mijn best gedaan en zag wel wat het uiteindelijk werd."

De Sloveen won de Ronde van Spanje met 4.42 minuten voorsprong op de Spanjaard Enric Mas en meer dan zeven minuten op de Australiër Jack Haig. Het grootste tijdverschil in de Vuelta in jaren. "Ongelooflijk hè?", reageerde hij. "Maar ja, soms win je met veel verschil en soms met een heel klein beetje", wees hij ook op bijvoorbeeld de 24 seconden verschil vorig jaar met Richard Carapaz of de centimeters waarmee hij Luik-Bastenaken-Luik won in 2020. "Zolang je maar wint."

Voor de Sloveen was de Vuelta drie keer achter elkaar een ronde waarin hij sportieve revanche kon nemen. Na zijn mislukte missie om in 2019 de Giro d'Italia te winnen richtte Roglic zich dat jaar op de Vuelta. Na zijn ritzege in de tiende etappe in een tijdrit nam hij de leiding over om die niet meer af te staan.


HERPAKKEN In de Ronde van Spanje van een jaar later kon de Sloveen zich herpakken, nadat hij in de voorlaatste etappe van de Tour de France dat jaar door landgenoot Tadej Pogacar uit de leiderstrui was gereden en naast het ultieme doel had gegrepen. Hij begon met een overwinning en won uiteindelijk na een spannende strijd met een klein verschil van Carapaz, de Giro-winnaar van 2019.