Afbeelding
ChristenUnie

CU wil opheldering over contacten gemeente over windprojecten

6 september 2021 om 08:55 Politiek

BARNEVELD De ChristenUnie-fractie wil meer weten over mogelijke contacten tussen het college van b. en w. en mogelijke initiatiefnemers van windturbineprojecten in de gemeente Barneveld. Actiecomité Voorthuizen Windmolens NEE onthulde vorige week - onder meer tegenover deze krant - twee concrete plannen, waarbij werd gesuggereerd dat de initiatiefnemers hier vergevorderde gesprekken over hebben gevoerd met de gemeente Barneveld. ,,Daarover verwachten wij uitleg van het college”, aldus raadslid Lukas Scheijgrond.

De afgelopen jaren antwoordde wethouder Didi Dorrestijn op verschillende vragen vanuit de gemeenteraad dat er sprake was van lopende initiatieven voor de plaatsing van windmolens. De gemeente wilde dergelijke projecten afhouden, zolang er werd gewerkt aan de zogenoemde ‘Structuurvisie Wind’, waarbij locaties zouden worden aangewezen waar grootschalige windenergie opgewekt zou worden. Actiecomité Voorthuizen Windmolens NEE liet vorige week echter doorschemeren - nadat ze vertrouwelijke informatie van ‘iemand binnen de gemeente Barneveld’ had gekregen - dat de gemeente Barneveld wel degelijk het gesprek was aangegaan met initiatiefnemers voor windprojecten met twee à drie turbines.

VERVOLGGESPREKKEN Deze informatie roept verbazing op bij CU-raadslid Lukas Scheijgrond. Van het college wil hij weten in welke mate er sinds december 2017 - het moment dat de raad besloot de structuurvisie op te stellen - er contact is geweest tussen de gemeente Barneveld en potentiële initiatiefnemers, hoeveel gesprekken, mailwisselingen en vervolggesprekken er hebben plaatsgevonden en hoe concreet die correspondentie was. ,,Wat was daarbij vanuit het college het uitgangspunt, aangaande de relatie tussen de initiatieven en het lopende structuurvisieproces?”

Het actiecomité Voorthuizen Windmolens NEE onthulde dat er sprake was van twee concrete windinitiatieven in de gemeente. Het eerste was een project met twee à drie turbines langs de Esvelderbeek en de Hanzeweg, waarbij onder meer de firma’s Topwind, Valleypower en enkele grondeigenaren (waaronder VVD-fractievoorzitter Theo Bos) betrokken zijn. Project nummer twee ging om evenveel (hoge) windmolens nabij de firma Bosch Beton, in samenwerking met Eneco. 

                                                                                                                                        Wijzigingen opslaan                                                            A1/SPOOR/VINK Navraag van deze krant wees uit dat het eerste project inderdaad al enkele jaren speelt. Bos bevestigde dat er sinds 2015 sprake is van een initiatief op deze plek, al zou hij zich hier recent persoonlijk uit hebben teruggetrokken. Onduidelijk is echter in hoeverre de gemeente Barneveld overlegde met de initiatiefnemers over de mogelijkheden voor plaatsing. In de vorige week gepresenteerde structuurvisie is de zone van langs de Esvelderbeek niet als mogelijke locatie voor windturbines opgenomen. Het tweede project bij Bosch Beton aan de Grote Bosweg valt wel binnen de driehoek A1/Spoor/Vink op industrieterrein Harselaar, de enige locatie waar de gemeente Barneveld in de structuurvisie windmolens wil toestaan. Zowel Bosch Beheer BV als Bosch Beton ontkennen echter dat er sprake is van een concreet project.

Overigens meldt Scheijgrond in zijn schriftelijke vragen aan het college ook de manier van communiceren vanuit het actiecomité af te keuren. Dat heeft de mogelijke initiatiefnemers inmiddels formeel aansprakelijk gesteld voor schade, voor het geval zij de windparken inderdaad gaan ontwikkelen. ,,Die communicatie ervaren wij als intimiderend; deze mensen/bedrijven valt wat ons betreft niets te verwijten.” Dat hij vragen stelt aan het college, wil volgens Scheijgrond niet zeggen dat zijn fractie het eens is met deze manier van communiceren.

Jannes Bijlsma