Foto ter illustratie
Foto ter illustratie Pixabay

Twaalf kansrijke locaties in Ede voor zon op restgronden

6 september 2021 om 11:30 Natuur en milieu

EDE ‘Breng in beeld welk deel van de Edese opgave voor zonnevelden (318 hectare) in te vullen is op de zogenaamde ´restgronden´ en door dubbelruimte gebruik. Het gaat dan om voormalige stortplaatsen, waterpartijen, reststroken langs wegen en parkeerterreinen.’ Deze opdracht gaf de raad begin 2019 aan het Edese college. Het overzicht is er nu en laat zien dat van de ruim vijftig locaties in gemeentelijk eigendom, er twaalf als meest kansrijk zijn aan te duiden. 

De meeste parkeerterreinen zijn niet geschikt, evenals dat geldt voor drijvende zonnepanelen op water. Wel haalbaar lijkt een tijdelijk zonneveld in Kernhem Noord. ,,Afhankelijk van het tempo van de woningbouwontwikkeling. Zonder de ontwikkeling van de woonwijk te verstoren of te vertragen.”

BEPERKT ,,De mogelijkheden van een overkapping met zonnepanelen op de parkeerterreinen in gemeentelijk eigendom wordt in de meeste gevallen (ernstig) beperkt door bomen op en rond de parkeerterreinen. Kappen van bomen ten behoeve van zonnepanelen is ongewenst. De mogelijkheden die resteren, zijn zo beperkt dat een business case die toch al erg mager is niet meer realistisch is.” De grootste parkeerterreinen zijn van private eigenaren en lijken interessant. Daarom is de gemeente in gesprek met deze eigenaren om te verkennen of zij kunnen worden benut om zonne-energie op te wekken.

ZONNEPANELEN Zonnepanelen op kleine wateroppervlakken zijn praktisch niet mogelijk en bovendien zijn de oevers foerageergebieden voor vleermuizen en watervogels. Onderzocht wordt of in welke vorm een deel van vliegveld Deelen kan worden benut voor zonne-energie. Dat gebeurt in samenwerking met het Rijksvastgoedbedrijf en de gemeente Arnhem. Bijkomende factor is dat de aansluitcapaciteit in het gebied beperkt is. 

Samen met Rijkswaterstaat Oost-Nederland, Waterschap Vallei & Veluwe en netbeheerder Liander loopt het project energiecorridor A30-A12. Gekeken wordt wat de kansen zijn voor zonne-energie langs de snelwegen, zowel op grond van het Rijk als op aangrenzende gronden van derden. ,,Er wordt onder andere verkend of zonnepanelen kunnen worden toegepast op bestaande en nieuwe geluidsschermen, op taluds en ´reststroken´ langs de wegen. Liander onderzoekt hoe de kansrijke projecten kunnen worden aangesloten en of er een verbinding is te leggen met toekomstige windmolens uit de energiecluster A30-A12.” Begin volgend jaar wordt het resultaat van de verkenning verwacht.

Dan wordt er verder door Ede nog meegewerkt aan de mogelijkheden van een zogeheten zonnelint langs de A12, van Bunnik tot Ede. Dat is een project binnen het landelijke programma Opwek van Energie op Rijksvastgoed (OER). Zonnevelden kleiner dan twee hectare zijn een bevoegdheid van het college. De meeste ‘restgrond’-projecten zijn kleiner dan twee hectare. De raad wordt regelmatig op de hoogte gehouden.

Door Gerard van Wijk