Vliegverkeer weer beetje op gang in Kabul

3 september 2021 om 17:26

KABUL/MAZAR-I-SHERIF (ANP/AFP) De Afghaanse luchtvaartmaatschappij Ariana heeft aangekondigd weer te vliegen in Afghanistan zelf. 

Het is de oudste luchtvaartmaatschappij van het land en heeft voor zover bekend vijf toestellen. Volgens de site van Ariana zou er vrijdag een vlucht van de Afghaanse hoofdstad Kabul naar Kandahar en terug zijn, maar de site gaf later aan dat vlucht zaterdag is.

Afgaande op de site Flightradar24 is er vrijdagmorgen een vliegtuig uit Abu Dhabi in Kabul geland. Het gaat om een toestel dat medische noodhulp uit de Verenigde Arabische Emiraten heeft gebracht. Ook is er volgens de laatste berichten een diplomaat uit Qatar met een vliegtuig uit zijn land geland en is een toestel kennelijk uit Kazachstan opgestegen voor een vlucht richting de Golf.

De Verenigde Naties hebben ondertussen bekendgemaakt dat er vanaf Islamabad (Pakistan) weer vluchten met hulpgoederen en medicijnen naar Afghanistan zijn. De VN heeft de luchthavens van Mazar-i-Sharif in het noorden en Kandahar in het zuidoosten van Afghanistan als bestemming gekozen. Recent vlogen de VN al medische hulp naar Mazar-i-Sharif met een toestel van de Afghaanse onderneming Kam Air.

Aan de heropening van het vliegveld van Kabul wordt nog gewerkt. Daarvoor is inmiddels technische hulp uit Qatar ingevlogen. De burgerluchtvaart kwam vrijwel geheel stil te liggen na de inname van Kabul op 15 augustus door de Taliban. Circa tien dagen geleden werden alle niet-militaire vluchten van en naar Kabul door de Afghaanse luchtvaartautoriteiten stilgelegd.