Stephanie Smink en Geert Damsteeg gaan aan de slag als leiders bij de nieuwe scoutinggroep Fleur de Lis in Voorthuizen.
Stephanie Smink en Geert Damsteeg gaan aan de slag als leiders bij de nieuwe scoutinggroep Fleur de Lis in Voorthuizen. Welzijn Barneveld

Scoutinggroep Fleur de Lis zoekt vrijwilligers

3 september 2021 om 07:45

VOORTHUIZEN Honderdveertien jaar nadat Robert Baden-Powell het eerste 'scouting-camp for boys' organiseerde heeft ook de gemeente Barneveld weer een scoutinggroep.


Het toeval hielp hier een handje aan mee. De gemeente Barneveld was op zoek naar een activiteit voor jongeren waarin sociale vaardigheden, buitenspelen en samenwerken centraal staan en Scouting Lunteren begon aardig uit zijn jasje te groeien. 

Met zo’n tweehonderd leden was de maximale capaciteit bereikt en werden jongeren die bij de scouting wilden op een wachtlijst geplaatst. Dat is geen ideale situatie en omdat ruim veertig procent van de leden uit de gemeente Barneveld komt, werd al snel het idee geboren om hier een nieuwe groep te beginnen. De gemeente werkte hier graag aan mee en op het terrein van de Oranjevereniging in Voorthuizen werd een goede plek gevonden om te starten. Vandaag is het zover, dan begint Scouting Fleur de Lis.


WELPENGROEPEN Stephanie Smink en Geert Damsteeg zijn in Lunteren al leiders van de jongens- en meisjesgroepen en zij gaan nu aan de slag bij de nieuwe welpengroepen voor zeven- tot negenjarigen in Voorthuizen en zullen daar ook de nieuwe vrijwilligers begeleiden. 

,,We beginnen met twee groepen, een jongens- en een meisjesgroep voor zeven- tot negenjarigen”, legt Stephanie uit. ,,Het is de bedoeling dat de kinderen hierna doorstromen naar een oudere groep, dus zo kunnen we langzaam aan beginnen en als vereniging meegroeien met de kinderen.'' Geert vult aan dat de meeste kinderen die op scouting gaan daar ook jarenlang blijven.


ZELFVERTROUWEN ,,Het is een levenslang virus”, lacht hij. ,,Scouting heeft mij ook veel gebracht. Ik was een nogal timide, teruggetrokken jongetje, maar bij de scouting heb ik veel geleerd en heb ik veel zelfvertrouwen gekregen. Ik heb nog steeds vrienden die ik daar als jongetje heb leren kennen. Het is ook mijn passie om mensen kennis te laten maken met scouting en hoe kan dat beter dan door te beginnen met een nieuwe groep.'' Het mooie van scouting is dat er voor iedereen een plek is. Zoals de voorzitter van scouting Lunteren zegt: ,,Je kunt niet slecht zijn in scouting.'' 


LATEN ONTDEKKEN De activiteiten zijn heel breed, het gaat om veel meer dan kampvuurtjes maken in het bos. Stephanie en Geert vertellen enthousiast over de verschillende interessegebieden waar mee gewerkt wordt, over de groei die kinderen doormaken en de verantwoordelijkheid die zij gaandeweg leren te dragen voor hun groep en voor de jongere kinderen. ,,Wat is leuker dan een kind te laten ontdekken, leren en lachen”, zegt Stephanie.

Inmiddels zijn ook Ria, Nicole en Marloes aangeschoven. Zij zullen als vrijwilligers leiding gaan geven bij de nieuwe groepen en vanavond moet besproken worden wat er allemaal moet gebeuren voor de groepen op 4 september gaan beginnen. 

Ria is secretaris bij Scouting Lunteren. Zij kwam ruim vijftig jaar geleden bij de Kabouters, is jarenlang lid geweest en sinds een paar jaar weer actief bij de vereniging. ,,Het voelde als thuiskomen”, lacht zij, ,,scouting is echt één grote familie”. 

Nicole uit Amersfoort en Marloes uit Barneveld hebben allebei kinderen die bij de welpen zitten en gaan nu zelf aan de slag om de meisjes welpengroep te leiden.


MEER VRIJWILLIGERS ,,Heel fijn dat zij er nu zijn en dat we kunnen beginnen met de eerste twee groepen”, zegt Stephanie, ,,maar we kunnen nog wel wat meer vrijwilligers gebruiken, zeker als de groepen gaan groeien en er later nieuwe groepen bijkomen.''

,,Het maakt niet uit wat je vaardigheid of achtergrond is, iedereen kan wel iets bijdragen. De een weet veel van de natuur, de ander is handig met de handen en kan de kinderen helpen van alles te maken of is goed in het coachen van kinderen bij hun ontwikkeling. Of iemand brengt gewoon gezelligheid, dat is ook heel belangrijk. Het enige dat wij vragen is dat je kinderen verder wilt brengen en van het buitenleven houdt, ervaring krijg je vanzelf. Wel wordt er natuurlijk een VOG (Verklaring Omtrent het Gedrag, red.) aangevraagd, maar dat spreekt eigenlijk vanzelf.''


[Wilt u weten of scouting Fleur de Lis iets voor uw kind is of hebt u belangstelling om vrijwilliger te worden kijk dan even op de website www.scoutingfleurdelis.nl. Via die pagina kunt u ook contact opnemen met Stephanie en Geert.