Achter, van links naar rechts: Johan Timmers, Onno Gerrits, Alide Bouwsema, Jan Bouwsema, Jenneke van Putten; voor, van links naar rechts: Coos Hoving, Rietje van Tuijl, Bastiaan Berends, Janna van de Kaa.
Achter, van links naar rechts: Johan Timmers, Onno Gerrits, Alide Bouwsema, Jan Bouwsema, Jenneke van Putten; voor, van links naar rechts: Coos Hoving, Rietje van Tuijl, Bastiaan Berends, Janna van de Kaa. ANNELIES_BARENDRECHT

Kijkje in Kunstlijnkeuken: ‘We mogen weer, Lunterse atelierroute gaat open’

8 september 2021 om 07:20 Kunst

LUNTEREN De leden van Kunstlijn Lunteren staan volop in de startblokken om het tweede weekend van september de traditionele Atelierroute tot een succes te maken. Met inachtneming van de nodige coronaregelgeving, dat wel. Acht Lunterse kunstenaars en hun gastexposanten ontvangen bezoekers in hun atelier en/of tuin. Het kan en mag weer, het enthousiasme spat ervan af!

Kunstlijn Lunteren, een kunstenaarscollectief dat al meer dan 18 jaar gezamenlijk initiatieven op kunstgebied ontplooit, moest vorig jaar noodgedwongen afzien van de jaarlijkse Atelierroute die steevast honderden bezoekers trekt.

Dit jaar spande het erom of het een ‘go’ of ‘no go’ zou worden. Het werd het eerste. In het weekend van 11 en 12 september 2021 zijn de volgende kunstenaars van de partij: Leo Nellestein, Johan Timmers, Alide en Jan Bouwsema, Onno Gerritse, Rietje van Tuijl, Bastiaan Berends en Janna van de Kaa. De overige zes leden van de groep, Ivonne Prehn Wiese, Jenneke van Putten, Coos Hoving, Annelies Barendrecht, Susanne Vleesch du Bois en Theo Verduijn hopen volgend jaar, op het gebruikelijke tweede weekend van juni, weer mee te doen. Leo Nellestein exposeert met forse bronzen beelden, Rietje van Tuijl en Janna van de Kaa maken ook beelden, maar van verschillende materialen, terwijl Jan en Alide Bouwsema, Johan Timmers en Bastiaan Berends hun schilderijen tonen. Johan exposeert ook met zijn ‘Vreemde vogels’ in de boomgaard bij zijn huis.

Berends was onlangs nog in het nieuws met zijn ‘Gezicht op Dordt’ dat hij schilderde aan de binnenzijde van de klep van een muselaar, een oud muziekinstrument. Cineast Onno Gerritse, onder meer bekend van zijn documentaire ‘Dansen met gehoornde dames’ vertoont korte documentaires en filmessays bij Johan Timmers.

FRIS Om de Atelierroute fris en vernieuwend te houden nodigen de meeste Kunstlijners elk jaar een gastexposant uit. Dit jaar werden de gastexposanten dicht bij huis gevonden. Janna nodigde haar zus Maria Barmentlo uit die op geheel eigen wijze porseleinen serviezen beschildert. Ook toont ze schilderijen van dieren op de Veluwe. Het echtpaar Bouwsema geeft een podium aan dochter Paulien die afgestudeerd is aan ArtEZ in Zwolle en zich gespecialiseerd heeft in organische sculpturen van hout, steen en andere materialen. Rietje van Tuijl exposeert samen met Jan Vosman bekend van zijn indrukwekkende maatschappijkritische zwart-wit tekeningen. Ook zijn er draai- en boetseerdemonstraties van twee leerlingen van de NKO (de Nederlandse Keramiek Opleiding). Gastexposant Thea Faber exposeert haar grote beeldhouwwerken in de tuin van de familie Zonneveld in de Dorpsstraat in Lunteren.

SAMEN De Kunstlijn kan inmiddels terugkijken op een jarenlange traditie van gezamenlijke exposities en projecten. Het was keramiste Marieke Bouman (88) die in 2004 het initiatief nam om lokale kunstenaars samen te brengen in kunstenaarscollectief Kunstlijn Lunteren. Vele jaren was de eminente grise van de Kunstlijn zelf actief als deelnemer en organisator van de Atelierroute. In 2018 exposeerden de leden van de Kunstlijn in Huis Kernhem rondom het thema ‘De Tijd vliegt’, met een jubileumexpositie. De expositie was met ruim 2000 bezoekers een groot succes. Vorig jaar was het decor de Uitkijktoren in het Luntersche Buurtbosch. In het kader van 75 jaar Vrijheid maakten alle leden van de groep een speciaal kunstwerk rondom het thema ‘Vrijheid’. Mede als gevolg van de Coronaristricties vonden veel mensen de weg naar de openluchttentoonstelling rondom de Koepel. De afgelopen maanden was de tot galerie omgetoverde etalage van het voormalig pand van Blokker in de Dorpsstraat een soort pop-up expositie met steeds wisselend werk van alle leden van de Kunstlijn. Het succes van deze kleine kunstuitingen smaakt naar meer; er wordt nu onderhandeld met de middenstand om lege etalages vaker kunstzinnig in te richten. Museum Lunteren met de nieuwe kunstgalerie – de Kunstlijn heeft er inmiddels geëxposeerd - is op zaterdag geopend en maakt als vanzelfsprekend onderdeel uit van de Atelierroute. Zaterdag en zondag, 11 en 12 september, van 12.00 tot 17.00. 

Voor meer info: www.kunstlijnlunteren.nl

Door Annelies Barendrecht

Kunstlijn Lunteren
Kunstlijn Lunteren
Kunstlijn Lunteren