Afbeelding
Hans-Lukas Zuurman
Zevensprong

De Grote Artiest

4 september 2021 om 15:32 Opinie

BARNEVELD Jacques Herb, in kleine kring bekend als De Grote Artiest, was vorige week een middag te gast bij De Beeldentuin in Garderen. De zanger, die een halve eeuw geleden een geweldige hit scoorde met de onvervalste tranentrekker Manuela, mocht vanwege dat 50-jarig jubileum een draaiorgelversie van zijn grootste succes in gebruik nemen. Hij maakte van de gelegenheid gebruik om te laten horen dat hij nog altijd een geweldige stem heeft. Herb scoorde na Manuela nog een hit met Een man mag niet huilen, maar sindsdien is de zanger veroordeeld tot de kantlijn van het Nederlandse zangersgilde. Een prominente Voorthuizenaar wist Herb nog één keer in de hitparade te krijgen door hoogstpersoonlijk een paar honderd exemplaren van zijn nummer ´Ik heb de zomer meegebracht´ op te kopen en verspreiden onder zijn klanten, maar dat was het dan ook wel. 

Overigens een mooi verhaal: diezelfde Voorthuizenaar mocht ik ooit interviewen over zijn liefde voor Jacques Herb, maar op voorwaarde dat ik tijdens ons gesprek geen aantekeningen maakte. Na dat gesprek zou hij bepalen of ik een artikel mocht schrijven. Hij wilde als prominente Voorthuizenaar in de plaatselijke krant niet zomaar worden weggezet als een dorpsgek omdat hij nou per ongeluk dol was op de stem van Jacques Herb. En dus wilde hij weten of hij met mij goed vlees in de kuip had.

Na het gesprek keek de Voorthuizenaar me eens diep in de ogen om mij vervolgens zijn zegen te geven. Ik ben als een gek naar de redactie gereden om alle aantekeningen, die alleen maar in mijn hoofd zaten, zo snel mogelijk toe te vertrouwen aan het papier. Achteraf gezien was het een mijn allerleukste verhalen in dertig jaar Barneveldse Krant.

Jacques Herb teert inmiddels al vijftig jaar op één hit. En da´s best knap. Bovendien is hij ambassadeur van het Genootschap der Gulle Lach, dat wordt voorgezeten voor Voorthuizenaar Cor Wiesnekker. 

Het hoofdbestuur van dat Genootschap heeft wel eens een bezoek gebracht aan Den Haag om daar te demonstreren met het spandoek ´Er moet meer gelachen worden´. Omdat de heren in hun onwetendheid geen hadden aangevraagd, kregen ze de politie op hun dak. ,,Het lachen is ons toen snel vergaan´´, zou het bestuur later laten optekenen in een verklaring.

Valt er tegenwoordig nog wel wat te lachen? Deze week maakte ik een onvervalste fout in een kop en schreef ik schrijfworksop in plaats van schrijfworkshop. U kan wel raden wat er over mij werd geroepen; ,,Weten we in ieder geval iemand die zo´n schrijfworkshop heel goed kan gebruiken.´´ Onze fouten staan zwart op wit, dus dit was weer zo´n lesje in nederigheid.

Ik heb zelf wel eens het personeel van een Barneveldse basisschool op de vingers getikt, omdat de leerkrachten en hun leerlingen op het Raadhuisplein gingen demonstreren, inclusief spandoeken. Op 1 van die spandoeken stond een levensgrote d-t-fout. waarop ik schreef dat die leerlingen beter op school hadden kunnen blijven om te genieten van een extra lesje Nederlandse taal.

Erik Roest