Washington

25 augustus 2021 om 09:44

Wereldbank schort betalingen voor projecten in Afghanistan op

(ANP/DPA/BLOOMBERG) De Wereldbank schort de betalingen voor ontwikkelingsprojecten in Afghanistan op vanwege de machtsovername in het land door de Taliban. 

Het instituut is een belangrijke geldschieter voor projecten in het zeer arme land. Sinds 2002 gaf de Wereldbank meer dan 5,3 miljard dollar, omgerekend ruim 4,5 miljard euro, aan steun aan Afghanistan.

De Wereldbank zegt zich ernstige zorgen te maken over de situatie in Afghanistan en de impact van de machtsovername door de Taliban op de ontwikkelingsvooruitzichten, met name voor vrouwen. 

Het instituut uit Washington houdt de situatie in de gaten en bekijkt manieren om het Afghaanse volk te blijven ondersteunen.

In februari waren er twaalf projecten in Afghanistan die werden gefinancierd door de Wereldbank, voor een bedrag van 940 miljoen dollar. 

Daarnaast zijn er andere projecten die samen met een speciaal fonds voor wederopbouw in Afghanistan worden ondersteund door de Wereldbank.

Werknemers van de Wereldbank en hun directe families zijn geĆ«vacueerd uit Kabul en overgebracht naar het Pakistaanse Islamabad. 


Den Haag

FloraHolland mag vervoerders van bloemen en planten overnemen

(ANP) Veilingorganisatie en marktplaats Royal FloraHolland mag drie vervoersbedrijven voor planten en bloemen overnemen. Na uitgebreid onderzoek heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten dat er nog genoeg concurrentie overblijft voor het vervoeren van sierteelt over de weg. FloraHolland begint nu met het samenbrengen van de drie vervoerders De Winter, Van Zaal en Wematrans in het nieuwe bedrijf Floriway.

FloraHolland is niet alleen de coƶperatie van plant- en bloemenkwekers, maar ook het het grootste handels- en veilingplatform van sierteelt wereldwijd. Die functie als machtige partij is volgens de ACM geen reden om de overname tegen te houden, want het zou niet aannemelijk zijn dat FloraHolland de concurrentie kan beperken door de veilingactiviteiten te bundelen met vervoer door Floriway.


GEEN PROBLEMEN Ook gaven kwekers en kopers volgens de toezichthouder aan geen problemen te ervaren als zij willen overstappen naar een andere vervoerder. In eerste instantie was nog niet duidelijk genoeg wat de gevolgen voor de concurrentie waren van de deals, vandaar dat de ACM hier diep in dook.

Volgens de toekomstig directeur van Floriway Toon Vos blijven de afspraken tussen vervoerders en klanten van de bedrijven de komende tijd hetzelfde en zullen klanten ook nog contact houden met hun eigen vervoerder. 

Pas later gaan de drie bedrijven onder dezelfde naam opereren.