'Corona wordt mild verkoudheidsvirus'

25 augustus 2021 om 09:15

GRONINGEN (MEDIAWATCH) Hoe langdurig de strenge coronamaatregelen ook lijken, we komen er ooit vanaf. Zowel Ab Osterhaus als Bert Niesters is daarvan overtuigd, zo schrijft De Telegraaf. Zodra de pandemie is uitgedoofd en het grootste deel van de bevolking immuniteit heeft opgebouwd, is volgens beide virologen een jaarlijkse Covid-prik alleen voor de meest kwetsbare personen voldoende ter bescherming.

Osterhaus begrijpt het gemor onder mensen die genoeg hebben van de belemmerende overheidsmaatregelen. Maar er is echt licht aan het einde van de tunnel. Deze maatregelen blijven niet voor altijd nodig. "Het probleem is alleen dat we niet goed weten tot wanneer de pandemie aanhoudt. Maar zeker is dit: van de pandemie komen we af, al geldt dat niet voor het virus. Dat zal straks blijven rondwaren als een mild verkoudheidsvirus", zegt Osterhaus. Ook de Groningse viroloog Niesters, verbonden aan het UMCG, benadrukt dat een pandemie - een wereldwijde uitbraak van een virus - doorgaans ongeveer twee jaar duurt.


Zorgen om jongeren die vaccin weigeren vanwege prikangst

DORDRECHT (MEDIAWATCH) De GGD's maken zich zorgen over het relatief grote aantal jongeren dat zich vanwege prikangst nog niet heeft laten vaccineren. Jongeren kampen vaker dan volwassenen met ernstige prikangst. Zij krijgen daarom extra begeleiding aangeboden, meldt het AD.

"Nu vooral jongeren worden geprikt, zien we op onze priklocaties meer gevallen van ernstige prikangst. Ook zien we dat flauwvallen nu vaker voorkomt", zegt arts Esther van Puffelen, die spreekt namens de koepelorganisatie van GGD's. Op de priklocaties van GGD Zuid-Holland Zuid, waar zij medisch coördinator van is, gaat het om "meerdere gevallen per dag".

De grootste zorgen maken de GGD's zich echter over de angstgevallen die zij niet zien. Van Puffelen: "Er zijn ook mensen die zó bang zijn voor naalden dat ze überhaupt geen prikafspraak maken. Het is erg zonde als angst mensen die wel graag gevaccineerd willen worden, ervan weerhoudt om dat te doen."


Mensen laten zich minder testen als testlocatie ver weg is

DEN HAAG (ANP) Wie verder van een testlocatie van een GGD woont, laat zich gemiddeld genomen minder testen op het coronavirus. Inwoners van Friesland wonen gemiddeld het verst van een testlocatie en inwoners van Utrecht het dichtstbij. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van cijfers van augustus 2020 tot en met januari 2021.

Mensen die binnen 3 kilometer rijden van een testlocatie woonden, lieten zich het meest testen. Per maand liet 6,5 procent van deze groep dat één of meerdere keren doen, tegen 5,1 procent van de mensen die op 10 kilometer afstand of verder van een testlocatie woonden. Dit effect was nog sterker bij mensen zonder auto of een ander motorvoertuig.