Biden blijft bij vertrekdatum Kabul

25 augustus 2021 om 10:38

VS-president vreest anders voor aanslag IS

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) De Amerikaanse president Joe Biden blijft erbij dat de Amerikaanse troepen het vliegveld van Kabul op 31 augustus verlaten. 


Hij vreest een aanslag door IS-Khorasan, de Afghaanse tak van IS. "Elke dag dat we op de grond zijn is een nieuwe dag waarvan we weten dat ISIS-K probeert het vliegveld te treffen en zowel VS-troepen als geallieerden aan te vallen", zei de president na topoverleg met leiders van zes andere belangrijke landen (G7).

Eerder op de dag maakte het Witte Huis bekend dat Biden op de G7-top had bevestigd dat ,,we op schema liggen om tegen 31 augustus klaar te zijn". Er kan echter een situatie ontstaan waardoor de missie van de Verenigde Staten wordt verlengd, aldus het Witte Huis. De president heeft de ministeries van Defensie en Buitenlandse Zaken gevraagd om noodplannen, mocht een langere inzet nodig zijn. Een voltooiing van de missie over een week is afhankelijk van ,,voortdurende coƶrdinatie" met de nieuwe Afghaanse machthebbers, de Taliban, benadrukte een regeringswoordvoerder. Zo moeten evacuƩs toegang tot de luchthaven blijven krijgen.

Biden zei op een persconferentie na afloop dat de G7-landen de Taliban gezamenlijk tegemoet zullen treden. ,,En niemand van ons zal hen op hun woord geloven. We beoordelen de Taliban op hun daden", waarschuwde Biden.

Europese landen hadden aangedrongen op een verlenging om alle Afghaanse bondgenoten te kunnen evacueren die zich bedreigd voelen door de radicaalislamitische Taliban. 

De Duitse bondskanselier Angela Merkel had al gezegd dat Biden niet overstag was gegaan. De Taliban lieten dinsdag weten dat zij een verlenging van de deadline niet zullen accepteren.