Soesterberg

25 augustus 2021 om 07:50

'Zomeroffensief' bij Militair Museum

(APS) Het Nationaal Militair Museum (NMM) houdt zaterdag 4 en zondag 5 september het Soesterberg Zomeroffensief: een zomerevenement op het buitenterrein bij het NMM. Bezoekers kunnen tientallen vliegtuigen en voertuigen van dichtbij bezichtigen. Daarnaast  worden er in de Arena diverse tankdemonstraties gegeven.   

Tientallen voer- en vliegtuigen staan tijdens het Zomeroffensief buiten opgesteld, goed zichtbaar voor bezoekers. Onder hen de Starfighter en de F-4 Phantom, maar ook tanks en voertuigen. In de arena kan publiek genieten van tankdemonstraties. In verband met de coronamaatregelen is het evenement iets bescheidener opgezet en is er een beperkt aantal kaarten beschikbaar. Testbewijzen zijn niet nodig; het NMM hanteert de 1,5 meter maatregel. Kaarten zijn verkrijgbaar op nmm.nl/zomeroffensief.

Nieuw bij het NMM zijn de mini-tanks en de mini-jeeps. Speciaal voor dit weekend zijn ritjes in de  mini-tanks en de mini-jeeps helemaal gratis (inbegrepen bij de toegangsprijs).


Nijmegen

Datalek Radboudumc kwam door fout van oud-medewerker

(ANP) Het is aan een oud-medewerker van het Radboudumc te wijten dat persoonlijke gegevens van medewerkers van het Nijmeegse ziekenhuis op straat zijn komen te liggen. Deze persoon heeft bestanden van het academische ziekenhuis online gezet. Het ging vooral om scripts, codes die gebruikt worden om processen te automatiseren, maar er stond ook vertrouwelijke informatie tussen. Het academische ziekenhuis heeft daarom aangifte gedaan.

Het datalek kwam eerder deze maand aan het licht. Namen, inlognamen, e-mailadressen en telefoonnummers van ziekenhuismedewerkers bleken naar buiten te zijn gekomen, en ook die gegevens van werknemers van organisaties waarmee het Radboudumc samenwerkt.


Rotterdam

OM: 'Onderzoek naar antisemitische muurschildering Steven Berghuis'

(ANP) Politie en justitie zijn een opsporingsonderzoek gestart naar de maker of makers van een muurschildering van oud-Feyenoordspeler Steven Berghuis. Volgens het Openbaar Ministerie is er sprake van groepsbelediging en aanzetten tot haat. De graffiti is vermoedelijk in de nacht van 23 op 24 juli aangebracht, op een muur in een Rotterdamse woonwijk. De overstap van Berghuis van Feyenoord naar Ajax leidde tot extreme en veelal haatdragende reacties. Met de muurschildering in Rotterdam is volgens het OM "een duidelijke grens" overschreden.

Berghuis werd in de inmiddels verwijderde tekening afgebeeld als slachtoffer van de holocaust, in gestreepte kampkleding, met een gele Jodenster op zijn borst, een keppeltje op zijn hoofd en een grote neus.