'Briefmeisje' van Vermeer straks te zien mét Cupido

25 augustus 2021 om 08:07

DRESDEN (ANP) Een schilderij van Johannes Vermeer van een meisje dat een brief leest bij een open raam wordt volgende maand in Dresden voor het eerst getoond zoals het waarschijnlijk in de periode 1657-1659 door de Hollandse meester is afgeleverd, namelijk met nog een schilderij van een naakte Cupido aan de muur achter haar. Het onderdeel is bij een restauratie in de Gemäldegalerie Alte Meister van de Staatliche Kunstsammlungen Dresden blootgelegd.


Al sinds er in 1979 een röntgenfoto van het kunstwerk werd gemaakt, is de aanwezigheid van de liefdesgod op het schilderij bekend. Aanvankelijk werd aangenomen dat Vermeer er zelf overheen had geschilderd, maar na veel en hypermodern onderzoek zijn deskundigen daar anders over gaan denken. De verflaag over de Cupido zou zelfs na de dood van Vermeer pas zijn aangebracht, zo werd vastgesteld, waarop besloten werd deze te verwijderen.

Het schilderij is "fundamenteel van uiterlijk veranderd", zegt de Gemäldegalerie, en eigenlijk ook in zekere zin van betekenis. Op het schilderij in het schilderij is een staande god van de liefde te zien, met een boog, pijlen en twee maskers. "Hij stapt op de maskers van vermomming die voor hem op de grond liggen - een teken van oprechte liefde die bedrog en hypocrisie overwint."


Het schilderij is vanaf 10 september door publiek te bekijken als middelpunt van een speciale expositie in Dresden. De tentoonstelling over Johannes Vermeer in Dresden zal de grootste ooit in Duitsland zijn.