'Patron' Van Moer (76) overleden

25 augustus 2021 om 09:24

LEUVEN (ANP) De Belgische oud-international Wilfried Van Moer is op 76-jarige leeftijd overleden. Hij wordt gezien als één van de beste voetballers in de Belgische historie.

Van Moer debuteerde op 16-jarige leeftijd bij Beveren. In 1965 verhuisde de gedrongen middenvelder, die in België de 'Kleine Generaal' werd genoemd, naar Antwerp. Drie jaar later stapte hij over naar Standard Luik, waarmee hij drie landstitels op rij veroverde.

Ook in de nationale ploeg was Van Moer de 'patron' op het middenveld. Op latere leeftijd, toen hij al een café runde in Hasselt, haalde de 57-voudige international met de Rode Duivels nog de EK-finale in 1980.

Als trainer had Van Moer naderhand niet zoveel succes. In 1994 werd hij nog wel aangesteld als bondscoach van België na het ontslag van zijn vroegere ploeggenoot Paul Van Himst. Het dienstverband van Van Moer bij de Belgische voetbalbond duurde slechts een paar maanden. Daarna trok hij zich terug uit de voetballerij, al werd hij nog wel geregeld gesignaleerd als toeschouwer bij wedstrijden van Standard Luik.