In de rubriek Dominee-effect schrijft een predikant iedere week over iets wat hem of haar bezighoudt of opvalt. Deze week ds. Atze Buursema, predikant van de Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt) in Barneveld.
In de rubriek Dominee-effect schrijft een predikant iedere week over iets wat hem of haar bezighoudt of opvalt. Deze week ds. Atze Buursema, predikant van de Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt) in Barneveld. Hans Hoekzema
COLUMN

Dominee-effect: Het graf niet zien

29 augustus 2021 om 06:05 hartenziel

BARNEVELD Na de vakantie rustig aan beginnen zat er voor mij niet in dit jaar. Een nieuwe preek maken, een trouwerij en twee begrafenissen. De preek is gemaakt, het bruidspaar is getrouwd, maar ik wil het hebben over die begrafenissen. 

Bij één van die begrafenissen had de familie mij gevraagd aandacht te geven aan psalm 16. Daar vind je een opmerkelijk regeltje: ,,U levert mij niet over aan het dodenrijk en laat uw trouwe dienaar het graf niet zien”. 

Het eerste deel van zinnetje kon ik wel begrijpen. Jezus zegt: ,,God is geen God van doden, maar van levenden”. Wanneer een christen sterft mag die, door Gods genade, bij God wonen, bij Hem leven, bij God logeren, tot de nieuwe aarde klaar is. 

Maar dat tweede zinnetje: ,,het graf niet zien”. Ik moest die week twee keer naar de begraafplaats en wist dat ik twee graven zou zien en twee keer een kist die de aarde in zou gaan. Hoezo het graf niet zien?

Ik had het er over met een vriend. Dat ik het zo’n bijzonder zinnetje vond en dat ik niet goed wist wat ik er mee aan moest. Hij zei: ,,maar zo is het toch? Jij, de kinderen, de kleinkinderen, jullie zullen het graf zien, maar die vrouw die je moet begraven niet. Zij zal niet het graf zien, zij zal God zien”. 

Ik dacht: ,,da’s waar. Dat klopt bij wat Jezus zegt: ‘Gelukkig wie zuiver van hart zijn, want zij zullen God zien’. En het past ook helemaal bij wat er nog meer in psalm 16 staat: ‘overvloedige vreugde in uw nabijheid, voor altijd een lieflijke plek aan uw zijde’.

Wat een mooie gedachte dat de aanblik van dat vaak zo diepe gat in de grond niet voor jou zal zijn. Dat je het graf ook niet hoeft te zien wanneer je sterft. Ja, je familie, je vrienden wel, maar jij niet. Dat God, nadat jij je ogen hebt gesloten, de eerste zal zijn die je ziet en Jezus, in wie je hebt geloofd, maar die je nog nooit hebt gezien en die voor jou een kamer in de hemel heeft klaargemaakt.

Ds. Atze Buursema, Barneveld