Jaap Marinus en Wilna Zonneveld.
Jaap Marinus en Wilna Zonneveld. Freek Wolff

‘Leuke club in religieuze sauna’

27 augustus 2021 om 06:58 hartenziel

LUNTEREN Jaap Marinus (38) uit Ede wordt begin september inspirator voor Vrijzinnig Lunteren. De geloofsgemeenschap vaart daarmee een nieuwe koers, zonder eigen voorganger.

Wilna Zonneveld blikt even terug naar het begin van de jaren negentig, toen de activiteit bij de geloofsgemeenschap ver te zoeken was. Ze behoorde tot een groepje dat dit wilde veranderen. Op termijn kwam er een nieuw houten gebouwtje aan de dr. Kimmijserlaan en verschillende voorgangers droegen bij aan fris elan. Wilna nam zelf onder meer deel aan de werkgroep inspirator.

,,Het is een fijne thuisplek!”, vat ze haar gevoel samen. Dat heeft ze nodig. Toen ze met haar man vele jaren geleden in Lunteren kwam wonen, ervaarde ze de kerken in haar woonplaats als gemeenten met een te dogmatische visie. ,,Ik heb een geestelijk dak nodig op de plek waar ik met zoveel vreugde woon. En dan vind ik dat je daar zelf iets voor moet doen. Mensen vinden het fijn om bij ons binnen te komen, merk ik. Bij de vieringen komen veel traditionele zestig-plussers. We hopen enorm dat we jongeren ook een fijn onderkomen kunnen bieden.”

SOCIALE MEDIA Esseldien Wennink was de laatste voorganger die in dienst was bij Vrijzinnig Lunteren, maar zij ging elders werken. ,,We kozen nu voor een inspirator die met ons wil zoeken naar de manier waarop onze gemeenschap toekomstbestendig kan worden. In plaats van één zullen vier vaste gastvoorgangers met wie we in de loop van de jaren een warme band opbouwden regelmatig vieringen verzorgen. Er waren veel sollicitanten, maar het was heel duidelijk dat Jaap het moest worden.”

De Edenaar was meteen enthousiast over de vacature, en vooral met het doel om ook jonge mensen te bereiken. ,,Het begint met luisteren, om te ontdekken waaraan behoefte is. Om naar buiten te treden kunnen we misschien meer doen aan communicatie, ook via sociale media.”

Wilna vindt niet dat de inspirator de kar moet gaan trekken, want in haar ogen is het de bedoeling dat er tevreden reizigers in die kar komen die met elkaar de tocht aangaan. ,,Daarom is het mooi als onze plek bekender wordt. Het zou fijn zijn als we meer veertigers in huis krijgen. De tijd zal het leren.”

SACRALE DANS Jaap benadrukt dat Vrijzinnig Lunteren, naast de tweewekelijkse vieringen op zondagochtend, een mooi aanbod heeft met activiteiten, zoals filmavonden, lezingen, zingdagen, stilte-uren, natuurbelevingen en sacrale dans. ,,Het is een veel te leuke club om over het hoofd te zien. Er is een klik. Hier ontmoet je hele warme mensen in een prachtig gebouw.”

De twee herinneren zich dat de dit jaar overleden professor Anne van der Meiden de Lunterse locatie vleiend ,,een religieuze sauna” noemde. Wilna verwijst naar de kaars die Jaap van de geloofsgemeenschap ontving, met als symboliek de warmte. ,,Bij ons komen soms mensen die beschadigd of allergisch zijn voor het woord kerk. Dan is het fijn als je met elkaar een zoektocht kunt aangaan. Ook voor personen zonder die beschadiging of allergie, mensen die gewoon nieuwsgierig zijn.”

De inspirator verklaart dat vrijzinnigen uitgaan van een zelfde basis als orthodoxe stromingen, maar dat de religie anders is. Hij studeerde zelf aan de Christelijke Hogeschool Ede en behaalde zijn master aan de VU in Amsterdam. ,,Ik kom uit de evangelische wereld, waar je duidelijke antwoorden krijgt. Maar als dat in je leven verandert, wat is er dan voor alternatief op het gebied van zingeving? Het vrijzinnig gedachtegoed is een plek waar je dan met je vragen en twijfels terecht kunt. Hier kun je samen mee op weg.”

ONTMOETING Hij erkent dat er gezocht wordt naar diepgang en dat dit denkkracht vraagt. Hierdoor trekt het hoogopgeleiden aan om zich aan te sluiten bij een vrijzinnige geloofsgemeenschap. Toch wenst Wilna de groep in haar woonplaats beslist niet als elitair te bestempelen. ,,Dat past niet bij Lunteren.” Ze vindt het ook essentieel dat de leden naar elkaar omzien. Bij de geloofsgemeenschap is daarom een ‘lief en leed-groep’ opgericht en werd pastoraal werkster Marieke de Vries in dienst genomen. ,,Die basis moet er zijn. En de koffie na onze vieringen is erg belangrijk. Bijna iedereen blijft hangen voor ontmoeting.”

Jaap Marinus is één dag per week in Lunterse dienst. In Ede begon hij in 2015 met de gemeenschap De Leven, waar een groep twintigers en dertigers aangesproken worden door het vrijzinnige karakter, de gezelligheid en een goed gesprek. Sinds april 2020 is hij bovendien als vernieuwingspredikant in Utrecht, verbonden met de Geertekerk. Nu studeert hij nog aan het Remonstrants Seminarium om predikant te worden.

De Edenaar zegt dat hij elke ochtend wakker wordt in het besef dat het zijn laatste dag kan zijn. ,,Als je die duisternis met je meedraagt, komt er een diepte in je leven die je wilt delen en waarover je wilt praten. Dat raakt me.” 

Freek Wolff

Jaap Marinus en Wilna Zonneveld.
Wilna Zonneveld en Jaap Marinus. ,,Het zou fijn zijn als we meer veertigers in huis krijgen. De tijd zal het leren.''