Interieur van een barak van legerplaats Harskamp met bedden voor vluchtelingen uit Afghanistan.
Interieur van een barak van legerplaats Harskamp met bedden voor vluchtelingen uit Afghanistan. ANP/Robin van Lonkhuijsen

Noodopvang Afghanen in Harskamp: ‘Of het om weken of maanden gaat; geen idee’

24 augustus 2021 om 17:25 Maatschappelijk

HARSKAMP Op Legerplaats Harskamp heeft het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) dinsdag een derde noodopvanglocatie voor Afghaanse evacués in gebruik genomen. De noodopvang met ruimte voor achthonderd personen is beschikbaar gesteld door Defensie. ,,De eerste Afghaanse evacués zijn inmiddels per bus gearriveerd. Aan het einde van de dag komen er nog meer en deze locatie zal ontoereikend zijn”, vertelde Carmen Schothuis van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers, dinsdagmiddag. 

De andere twee noodopvanglocaties zijn de Willem Lodewijk van Nassaukazerne in het Groningse Zoutkamp en het Walaardt Sacré Kamp in Huis ter Heide (gemeente Zeist). De locatie in Zoutkamp biedt plek aan bijna vijfhonderd mensen, Huis ter Heide aan bijna vierhonderd. Deze twee zitten inmiddels vol. Dinsdagmiddag werd bekend dat het COA een vierde noodopvang opent in Heumensoord bij Nijmegen.

In Harskamp worden sowieso 150 mensen opgevangen voor wie in Huis ter Heide geen plaats meer was. Ook worden 55 vluchtelingen ondergebracht die via Brussel reizen. ,,Vanuit de Rijksoverheid is het de taak om mensen te helpen die ons land hebben gediend. Dan is het heel logisch dat Defensie dit op zich neemt. Zij kijken op wat voor soort locaties deze groepen opgevangen kunnen worden. De locatie in de gemeente Zeist was binnen een dag vol en dan kijken we verder. Er is toen voor Legerbasis Harskamp gekozen.” 

De 800 beschikbare plekken in Harskamp zullen snel vergeven zijn

Volgens Schothuis zijn de evacués ,,allemaal heel blij dat ze een plekje in het vliegtuig hebben gevonden en dat ze veilig op Schiphol zijn aangekomen.” Daar wordt de eerste selectie vanuit het vliegtuig gemaakt. Via bussen gaan mensen dan naar de locatie. ,,Ze zijn erg moe als ze arriveren en hebben vaak nachten niet geslapen. Hebben over het algemeen slechts één tasje bij zich. Mannen, vrouwen en ook veel kinderen. Als ze aankomen op de locatie, zoeken ze eerst rust en krijgen ze eten en drinken.” Verder zegt Schothuis: ,,Er zijn eerder vandaag drie barakken in gebruik genomen en de vierde volgt straks. De barakken die voor de evacués beschikbaar worden gesteld, worden apart gezet van dat deel van het terrein dat voor militairen is.” Met Defensie wordt al gesproken over een volgende locatie, omdat naar verwachting de 800 beschikbare plekken in Harskamp snel vergeven zullen zijn.

GESPREK In Harskamp zijn de evacués gesprek van de dag. Zo zijn er mensen die hulp aanbieden. Tegenstanders van de opvang hebben een Facebookpagina opgezet en die had binnen een halve dag een kleine 200 volgers. Zo stond er geschreven: ,,Dit kunnen we niet zomaar goedkeuren en ons dorp laten volstromen met vluchtelingen en de problemen die daar bij horen. Er is op dit moment weinig informatie beschikbaar over hoe dit allemaal geregeld wordt, deze pagina is om informatie te delen en om een tegengeluid te geven.” 

Dinsdag, vlak na het middaguur, kwam de initiatiefnemer met het volgende bericht: ,,Vanwege de negatieve reacties en de kranten / omroepen die allemaal een reactie willen hebben, ben ik genoodzaakt te stoppen met de Facebookpagina.”

Wat betreft dat spandoek: wat afschuwelijk

Naast de oprijlaan naar de Legerplaats in Harskamp is tussen maandagavond en dinsdagochtend een spandoek opgehangen. Hierop stond de tekst ‘Afghans are not welcome here’. Het is onduidelijk wie het doek heeft opgehangen. 

Schothuis: ,,De meeste omwonenden zijn heel meelevend. Dat merken we op de andere locaties, maar ook in Harskamp. Er komen mensen aan de poort die hulp aanbieden en spullen komen brengen. Wat betreft dat spandoek: wat afschuwelijk. Zeker als je bedenkt wat ze allemaal hebben meegemaakt. Heel, heel jammer.” 

Burgemeester René Verhulst laat weten: ,,Als gemeente Ede vinden we het belangrijk om mensen in nood te helpen. Het is nog te kort dag om precies te weten hoe alles rond de noodopvang gaat verlopen. We kunnen ons voorstellen dat inwoners vragen hebben en dat mensen hulp willen bieden. Samen met het COA informeren we inwoners en organisaties in Harskamp zo snel mogelijk.” 

SNELTEST Bij aankomst krijgen de evacués vanwege corona allemaal een PCR-sneltest. Ongeacht de uitslag geldt daarna de verplichte quarantaineregel van tien dagen. Wat er na deze periode gaat gebeuren is nog onduidelijk. ,,De procedure gaat anders dan normaal gesproken met asielopvang het geval is. We laten de mensen eerst bijkomen, want ze hebben een verschrikkelijke periode achter de rug. De IND (Immigratie- en Naturalisatiedienst) gaat de vervolgprocedure op zich nemen. Het is nog onduidelijk wanneer dat gaat gebeuren. In de opvang in Zoutkamp zitten de mensen nu anderhalve week en daar is al IND ter plaatse. Bijna elk uur krijgen we nieuwe informatie over vluchten en je kunt het bijna wel een crisisorganisatie noemen. Het is onduidelijk tot wanneer mensen hier blijven. Of het om weken of maanden gaat: geen idee. In ieder geval blijven ze tien dagen.”

Door Barry Wensink

Het terrein van de kazerne in Harskamp.