Afbeelding
Gerwin van Luttikhuizen

Leges voor kleine verbouwingen blijven relatief hoog in Barneveld

24 augustus 2021 om 08:46 Maatschappelijk

BARNEVELD De gemeentelijke leges die Barneveld rekent voor kleine verbouwingen, blijven aan de hoge kant vergeleken met omliggende gemeenten. Voor dit jaar was de verhoging van deze belasting, ook voor duurdere verbouwingen, met 17,5 procent eveneens bijzonder hoog. Dat blijkt uit cijfers van de Vereniging Eigen Huis, die jaarlijks de hoogte van de bouwleges van elke gemeente bijhoudt.

De bijdrage die de gemeente Barneveld verlangt voor kleine verbouwingen, bedraagt 614 euro. Dat is meer dan alle andere gemeenten in de regio, op één gemeente na: Veenendaal. Die vraagt hier maar liefst 978 euro voor.

Hoeveel een gemeente voor een omgevingsvergunning vraagt, is afhankelijk van de bouwsom van een project: je bent meer geld kwijt aan papierwerk als de verbouwing meer kost. Elke gemeente bepaalt ieder jaar zelf het prijskaartjes dat aan zo’n vergunning wordt gehangen en kan dus zelf de kosten hiervoor verhogen of verlagen.

Voor kleine verbouwingen is die in Barneveld dus relatief hoog. Het verschil tussen Barneveld en alle andere gemeenten (op Veenendaal na) is meer dan honderd euro. De eerstvolgende gemeente is Woudenberg, met leges van precies 500 euro. De gemeente Scherpenzeel, waarmee Barneveld mogelijk fuseert, rekent er slechts 400 euro voor. De gemeente Ede vraagt iets meer dan de helft aan bouwleges voor kleine verbouwingen, vergeleken met Barneveld: 315 euro. Nog minder vragen de gemeenten Amersfoort (295 euro) en Putten (221 euro) voor zo’n vergunning.

Ga je voor een forser bouwproject (à 170.000 euro), dan behoort Barneveld met bouwleges à 5.126 euro tot de middenmoot in de regio. Ook in deze categorie is Veenendaal de gemeente die de hoogste bijdrage vraagt: 7.583 euro. Beoogd fusiepartner Scherpenzeel zit met 6.273 euro ook ver boven Barneveld. Gemeenten die juist minder vragen dan Barneveld zijn Amersfoort (4.750 euro) en Putten. Die laatste gemeente zit opnieuw ver onder alle andere gemeenten, met bouwleges die slechts 3.073 euro kosten.

Landelijk gezien gingen de bouwleges gemiddeld over alle gemeenten met zo’n drie procent omhoog. De gemeente Barneveld deed hier met een verhoging van zo’n 17,5 procent een flinke schep bovenop. Het is in de regio verreweg de grootste verhoging van deze vorm van gemeentelijke belastingen. De bouwleges in buurgemeente Scherpenzeel zijn gelijk gebleven, vergeleken met een jaar eerder. Hetzelfde geldt voor de gemeenten Nijkerk en Amersfoort. Lichte verhogingen waren er in Leusden (3 procent), Ede 91,6 procent) en Veenendaal (1,5 procent). Positieve uitschieter was ook hier de gemeente Putten, die de bouwleges juist flink verlaagde met ruim dertig procent.

De leges waren voor de gemeente Barneveld in 2020 een belangrijke bron van inkomsten. Er kwam een half miljoen euro meer binnen dan was begroot. Doordat mensen in verband met corona meer thuis waren, werd er meer geklust.

Jannes Bijlsma