VN-mensenrechtenchef Michelle Bachelet.
VN-mensenrechtenchef Michelle Bachelet. EPA/Salvatore di Nolfi

VN meldt executies door Taliban

24 augustus 2021 om 10:06

Ook meldingen van beperken vrouwenrechten en onderdrukking

KABUL (ANP/RTR) De Verenigde Naties hebben betrouwbare meldingen gekregen van executies door de Taliban in Afghanistan, meldt VN-mensenrechtenchef Michelle Bachelet. De VN heeft ook berichten gehad van de beperking van vrouwenrechten en de onderdrukking van protesten tegen de Taliban.


Bachelet vraagt de mensenrechtenraad van de VN om de Taliban nauw te monitoren. De raad hield vandaag een spoedbijeenkomst over de situatie in Afghanistan. Bachelet vraagt de Taliban om hun uitspraken over de positie van vrouwen onder hun nieuwe regime waar te maken.

Kort na de machtsovername zei de radicaalislamitische groepering dat vrouwen naar school of werk mochten blijven gaan en niet per se een boerka aan moeten. Al toen die toezegging gedaan werd kwamen uit meerdere Afghaanse gebieden verhalen dat vrouwen niet meer mochten werken en niet meer alleen over straat mochten.

De Europese Unie heeft aangekondigd de noodsteun voor Afghanistan te verhogen van 50 miljoen euro naar 200 miljoen euro. Dit komt bovenop bijdragen van EU-lidstaten, meldt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie op Twitter. Later op de dag, tijdens de G7-top, zal de noodsteun officieel worden aangekondigd. De hulp zou wel afhangen van hoe mensen- en vrouwenrechten worden gerespecteerd in Afghanistan.