Horeca kromp 40 procent in coronajaar 2020

24 augustus 2021 om 08:32

DEN HAAG (ANP) De horeca droeg vorig jaar aanzienlijk minder bij aan de Nederlandse economie. De zogeheten toegevoegde waarde lag meer dan 40 procent lager dan in 2019, becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat was de grootste daling onder alle bedrijfstakken.

Die afname is niet verwonderlijk, want cafés moesten lang helemaal gesloten blijven en restaurants mochten delen van het jaar alleen bezorgen. Bovendien viel een groot deel van het buitenlandse toerisme weg, van grote invloed op de hotelsector.

Van die beperkingen hadden ook toeleveranciers last, de drankensector voorop. Die leverde afgelopen jaar voor 215 miljoen euro aan de horeca, de helft van een jaar eerder. De productie van de drankenindustrie liep daardoor met ruim 5 procent terug. Ook creatieve diensten, kunst en amusement leden onder de coronabeperkingen in de horeca, net als uitzendbureaus die personeel werven voor de sector.

Ook de inkoop van de horeca bij de voedingsmiddelenindustrie nam met een derde af. Die bedrijfstak bedient echter veel meer groepen en is ook sterk exportgericht. Daardoor nam de productie van de voedingsmiddelenindustrie slechts met 0,8 procent af.


Zaak over fusie Sandd en PostNL mogelijk naar Europese Hof

DEN HAAG (ANP) Een uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) in het hoger beroep over de fusie van PostNL en Sandd laat mogelijk nog lang op zich wachten. De rechters konden aan het einde van de zitting op maandag nog niet aangeven wanneer ze precies met een oordeel komen. Mogelijk is er nog een vervolgzitting nodig, lieten ze weten. Ook zou het kunnen dat er nog vragen voorgelegd moeten worden aan het Europese Hof.

De zaak is opmerkelijk omdat PostNL en Sandd al anderhalf jaar één bedrijf zijn. PostNL waarschuwde vorig jaar al dat de fusie niet meer ongedaan kan worden gemaakt.

Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat gaf eerder onder voorwaarden toestemming voor een fusie tussen de twee postbedrijven. Maar na klachten van concurrerende postbedrijven ging de rechter daar in eerste aanleg niet in mee en vernietigde dit besluit. Daarop ging de Staat in hoger beroep.

Volgens Keijzer zou de vijfdaagse postbezorging zonder overheidssteun wellicht niet mogelijk zijn geweest zonder de overname van Sandd door PostNL. De fusie was volgens de ondernemingen en het kabinet nodig om in een krimpende markt de basispostvoorziening in Nederland vijf dagen per week te kunnen voortzetten.

Keijzer gaf toestemming voor de overname ondanks bezwaren van de Autoriteit Consument & Markt (ACM), die waarschuwde dat daardoor nauwelijks concurrentie zou overblijven op de postmarkt. Volgens de bestuursrechter in Rotterdam was de verleende vergunning onvoldoende onderbouwd. Keijzer moest met een nieuwe, beter gemotiveerde beoordeling komen.