Duitse commando's ook buiten luchthaven Kabul

24 augustus 2021 om 08:38

BERLIJN/KABUL (ANP/DPA) Een speciale eenheid van Duitse militairen heeft buiten de luchthaven van Kabul te voet drie mensen uit een gezin uit München opgepikt en bij het vliegveld in veiligheid gebracht. De Duitse minister van Defensie Annegret Kramp-Karrenbauer heeft in gesprek met de krant Bild bevestigd dat militairen nu ook buiten de luchthaven actief moeten worden.

Het is volgens haar anders vrijwel onmogelijk voor mensen die het land uit willen vluchten om toegang tot het vliegveld te krijgen. ,,Daarom moeten we overgaan tot het redden van mensen buiten het vliegveld", zei de bewindsvrouw. Duitsland heeft eerder twee kleine helikopters gestuurd die in dichtbevolkte gebieden kunnen landen, maar voorzover bekend zijn die nog niet benut. Er zijn circa 3000 mensen die al door de Duitse strijdkrachten uit Kabul geëvacueerd zijn en er zouden nog enkele duizenden moeten worden opgehaald.

Eerder maandag werd op Afghaanse beveiligers rond de luchthaven geschoten. Daarbij is er een gedood en raakten drie anderen gewond. Amerikaanse en Duitse troepen waren ook bij dit incident betrokken. Het is nog steeds niet duidelijk wie de aanval heeft uitgevoerd. Amerikaanse media melden dat het mogelijk om één scherpschutter zou gaan. De Amerikanen en de Taliban schieten bij het vliegveld niet op elkaar. De Taliban zeggen ,,een werkrelatie" met de Amerikanen te hebben en te proberen orde te scheppen in het gedrang voor de ingang van het vliegveld. Tussen de Talibanstrijders en de luchthaven is een soort niemandsland.