Afbeelding
Robin van Lonkhuijsen

Barneveldse wachtlijsten voor huishoudelijke hulp

23 augustus 2021 om 19:00 Maatschappelijk

BARNEVELD Er maken zoveel meer Barnevelders gebruik van huishoudelijke ondersteuning van de gemeente Barneveld, dat er wachtlijsten zijn ontstaan. De verschillende aanbieders van huishoudelijke hulp kunnen de extra toeloop nu nog redelijk aan, mede doordat zij nieuwe cliënten onderling verdelen. ,,Maar het zal de komende jaren spannend blijven.”

De kosten die de gemeente Barneveld maakt voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) rijzen de pan uit. De gemeente maakt zo’n 350.000 euro aan meerkosten, vooral ontstaan door de sinds dit jaar landelijk opgelegde verlaging van de eigen bijdrage voor de Wmo-voorzieningen. Deze extra kosten kunnen overigens binnen de begroting worden opgevangen.

Voor nog geen twee tientjes per maand - het zogenoemde abonnementstarief - kunnen inwoners gebruik maken van verschillende gemeentelijke voorzieningen, zoals wmo-vervoer, individuele begeleiding en dus de huishoudelijke ondersteuning. Barneveld telt vijf aanbieders voor huishoudelijke ondersteuning: BiOns, Buurtdiensten, HDS/Icare, Opella en RST Zorg. Enkele van deze aanbieders stapten dit voorjaar naar de gemeente en meldden dat het voor hen steeds lastiger werd om alle gevraagde ondersteuning binnen de afgesproken termijn te leveren en dat er wachtlijsten ontstonden.

Hierop nam de gemeente het initiatief voor een gezamenlijk gesprek met alle aanbieders. Dit vond in juni plaats ,,Het is contractueel de afspraak dat bij het ontstaan van eventuele wachtlijsten en/of het overschrijden van de termijnen, de vijf aanbieders onderling de samenwerking zoeken voor het vinden van oplossingen”, zegt gemeentewoordvoerder Kick Klein. Eén van de mogelijkheden is het doorverwijzen van cliënten naar andere aanbieders.

VAKANTIEKRACHTEN ,Er is toen gesproken over mogelijke aanvullende oplossingsrichtingen om wachten of wachttijden te voorkomen of in te lopen. Er worden bijvoorbeeld zaterdag- en vakantiekrachten geworven bij de verschillende aanbieders.” Andere ideeën zijn om contact op te nemen met het UWV, het werkgeversservicepunt van de gemeente of beroepsopleidingen voor de werving van medewerkers.

Uitgangspunt voor de gemeente is dat iedereen die met spoed huishoudelijke ondersteuning nodig heeft, die ook moet kunnen krijgen. ,,Dat gebeurt ook”, aldus Klein. ,,Op dit moment is er geen aanleiding om de aanpak te wijzigen.” 

Dit wordt bevestigd door Arianne ten Klooster, teammanager Huishoudelijke Ondersteuning van de christelijke thuishulporganisatie RST Zorgverleners. ,,Doordat we de cliënten inderdaad onderling verdelen, kunnen we de vraag nog aan”, zegt zij. ,,Je probeert het met elkaar te regelen, want je zit allemaal in hetzelfde schuitje. En dat lukt vooralsnog goed.”

Ten Klooster ziet drie oorzaken voor de huidige situatie. ,,Sinds de invoering van het abonnementstarief is het aantal cliënten enorm gestegen. Maar dat heeft ook te maken met de vergrijzing: er zijn simpelweg steeds meer ouderen die huishoudelijke hulp nodig hebben. En dat aantal groeit ook in rap tempo.” Verder is het momenteel heel moeilijk voor thuiszorgorganisaties om aan personeel te komen. ,,Steeds meer mensen in de zorg, stromen door naar het HBO. Hierdoor sluit het huishoudelijke werk steeds minder goed aan op hun opleidingsniveau. We proberen hier iets aan te doen, door extra scholingsmogelijkheden aan te bieden. We kijken wat we potentiële medewerkers kunnen bieden om ze toch aan ons te binden.” 

INGEWIKKELD PROBLEEM Het probleem in Barneveld is volgens Ten Klooster vergelijkbaar met andere gemeenten in Nederland. Hoe lang nieuwe cliënten moeten wachten voordat zij worden geholpen, is afhankelijk van de beschikbaarheid van medewerkers, vertelt Ten Klooster. ,,Het kan twee weken duren, maar ook twee maanden. Dat is niet altijd precies te zeggen. Helaas zijn wachtlijsten niet altijd te voorkomen. Het streven is om cliënten zo spoedig mogelijk hulp te bieden. RST doet er alles aan om wachtlijsten te voorkomen, maar door de krapte op de arbeidsmarkt is dit niet altijd mogelijk. Het is een ingewikkeld probleem, wat nu nog te overzien is. Maar het zal ook de komende jaren spannend blijven.”

Wethouder Hans van Daalen riep de rijksoverheid eerder dit jaar in deze krant al op om de invoering van het Wmo-abonnementstarief terug te draaien. Hij zei: ,,Het gaat hier om budgetten waar wij zuinig mee om willen gaan. Deze komen nu terecht bij mensen die deze voorzieningen heel goed zelf kunnen betalen. Wij kunnen deze aanvragen echter niet weigeren. Hopelijk keert het rijk op dit punt op haar schreden terug.”

Jannes Bijlsma