Gerard Doest met een aantal door hem gedecoreerde dakpannen.
Gerard Doest met een aantal door hem gedecoreerde dakpannen. Pauw Media

Barnevelder (91) verkoopt dakpannen voor goed doel bij Neboplus

23 augustus 2021 om 12:26 Maatschappelijk

BARNEVELD De 91-jarige Gerard Doest, bewoner van een aanleunwoning van Neboplus in Barneveld, houdt donderdagmiddag 26 augustus bij het zorgcentrum een verkoping van door hem gedecoreerde dakpannen. Waar de opbrengst naar toe gaat, is nog niet bekend, maar dat wordt in ieder geval weer een goed doel.

Doest kwam eerder dit jaar in het nieuws toen hij dakpannen beschikbaar stelde voor het toen door de coronacrisis in financieel zwaar weer verkerende Pluimveemuseum.

De 91-jarige verkoopt al vele jaren ‘welkomst-dakpannen’ met afbeeldingen van onder meer kippen, koeien, paarden, kleurige bloemen en kerstballen voor het goede doel. Hij woonde eerder in zorgcentrum Avondrust in Voorthuizen (nu Nieuw Avondrust), waar hij de opbrengst beschikbaar stelde voor een duofiets. Dat herhaalde hij later bij een duofiets voor verpleeghuis Norschoten, waar zijn twee jaar geleden overleden vrouw verbleef.

WELDOENER Doest verhuisde in 2016 naar Neboplus en ook daar ging hij door met het decoreren van dakpannen, waarvoor hij servetten gebruikt. Dankzij de opbrengst konden bewoners van de gesloten afdeling een bezoek brengen aan de vlindertuin van de Passiflorahoeve in Harskamp. Ook gaf hij een flinke bijdrage voor een biljarttafel.

Barnevelder Ben Bläss, die via de actie voor het Pluimveemuseum met de hoogbejaarde Barnevelder in contact kwam, is onder de indruk van ‘weldoener’ Doest. ,,Het bewerken van een dakpan kost hem circa zeven uur’’, vertelt Bläss. ,,In de afgelopen dertig jaar heeft hij, ondanks het feit dat hij zich vanwege lichamelijke gebreken uitsluitend in een rolstoel kan verplaatsen, al meer dan duizend dakpannen voor goede doelen verkocht.’’

STOOFPEREN Naast het decoreren van dakpannen is het wekken van stoofperen een grote hobby van de Gerard Doest, zegt Bläss. ,,Die bewaart hij in potjes. Alle keukenkasten en een bijna twee meter hoge voorraadkast zijn met stoofperen gevuld. Ze worden aan andere bewoners gratis uitgereikt. Zo blijft de 91-jarige Doest in contact met zijn medebewoners, die smullen van zijn stoofperen.’’

Ondanks zijn hoge leeftijd is Doest volgens Bläss nog steeds goed bij de tijd. ,,Hij hanteert van jongs af de filosofie dat de waarde van de mens niet afhangt van wat hij heeft, maar van wat hij geeft. Volgens de heer Doest wordt een mens rijker naarmate hij meer geeft. Daarbij speelt ook zijn christelijke levensovertuiging een belangrijke rol.’’

KRAAM De fraai gedecoreerde dakpannen van Gerard Doest worden donderdagmiddag 26 augustus van 14.15 tot 16.30 uur uitgestald in een kraam bij de ingang van Neboplus aan de Johan de Wittlaan 12 in Barneveld. ,,Heeft u belangstelling, kom gerust langs. Van harte welkom’’, meldt het zorgcentrum.