Fietsen langs het erfgoed op de Heuvelrug.
Fietsen langs het erfgoed op de Heuvelrug. RBT Heuvelrug & Vallei

Scherpenzeel gaat voor Award Fietsstad 2022: ‘Wij zijn buitenkansje voor fietsers’

19 augustus 2021 om 06:54 Maatschappelijk

SCHERPENZEEL De gemeente Scherpenzeel roept haar inwoners op om mee te doen aan de tweejaarlijkse Fietsstadverkiezing van de Fietsersbond, door een enquête in te vullen op fietsstad.nl, zodat Scherpenzeel dit jaar de Fietsstad Award wint.

Degenen die de enquête invullen, maken bovendien kans op een nieuwe fiets, de Gazelle Bloom C7 HMS ter waarde van 2.499 euro. 

BELEVING Scherpenzeel won twee jaar geleden de Fietsstad-award in de categorie Snelste Stijger. Netwerk, stedelijke dichtheid en rotondes scoorden destijds het hoogste. Dit jaar is volgens de gemeente flink ingezet op beleving, met een kidscrossbaan en door investeren in een toeristische fietsroute van Valleikanaal naar De Breehoek. In de komende periode wordt het fietspad langs de Stationsweg gerenoveerd en de fietsoversteek bij het Polletje wordt overzichtelijker gemaakt. Het netwerk van laadpalen voor elektrische fietsen krijgt uitbreiding en er komt verder onderzoek naar het mogelijk instellen van een dertig kilometer per uur-gebied in de gehele bebouwde kom.

GENIETEN Gerard van Deelen, wethouder recreatie en toerisme: ,,Fietsen is heel vanzelfsprekend in Scherpenzeel. En wij doen ons best om onze inwoners en bezoekers zoveel mogelijk te laten genieten op de fiets. Ook heeft Scherpenzeel, gelegen in de Gelderse Vallei, een prachtig buitengebied. Onze gemeente vormt de verbinding tussen de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe. Een buitenkansje voor fietsers.”

FIETSBELEVING De deelnemers aan de enquête van de Fietsersbond mogen hun licht laten schijnen over functionele zaken als ruimte op fietspaden, afstelling van verkeerslichten en kwaliteit van asfalt. Maar het gaat ook om subjectievere zaken, zoals ‘fietsplezier’ en ‘fietsbeleving’. 

Fietsersbond-directeur Esther van Garderen roept iedereen op om mee te doen: ,,Voor de Fietsstad 2022 zoeken we een echte vakjury: alle fietsers in Nederland. Want de beste expert om te beoordelen of jouw gemeente fietsvriendelijk is, dat ben jij als fietser zelf. Of je nu een bagagedragerstudent, een oudere recreant, een bakfietsouder of een forens bent. We zijn allemaal ervaringsdeskundige.”