Mike Conway, Kamui Kobayashi en Jose Maria Lopez bezorgden Toyota de zege.
Mike Conway, Kamui Kobayashi en Jose Maria Lopez bezorgden Toyota de zege. Epa/yoan Valat

Toyota wint voor vierde keer op rij

Japanse formatie weer ijzersterk in 24 uur Le Mans 

LE MANS (ANP) - Toyota heeft voor de vierde keer op rij de lange afstand autorace de 24 uur van Le Mans gewonnen. Het succes was deze keer voor de coureurs Kamui Kobayashi uit Japan, Mike Conway uit Groot-Brittannië en José Maria López uit Argentinië. Ook in een Toyota eindigden Kazuki Nakajima, Sebastien Buemi en Brendon Hartley in de koningsklasse als tweede. Dit team won de vorige editie.

De winnaars waren dolgelukkig, nadat het een aantal jaren net niet was gelukt de klassieker te winnen. "Het voelt een beetje onwennig", zei Kobayashi, voormalig coureur in de Formule 1. "We hebben het een en ander meegemaakt door de jaren heen en dat was niet altijd positief. Het is fantastisch dat het nu eens een keer meezat."

Conway was emotioneel. "Ik heb staan huilen als een klein kind", zei hij. "We hebben er zo hard voor gewerkt en we waren er zo vaak heel dichtbij. Nu weten we dat het allemaal niet voor niets is geweest."

Robin Frijns won in de LMP2-klasse. De coureur, doorgaans uitkomend in de Formule E, deed dat op het Circuit de la Sarthe met Ferdinand Habsburg en Charles Milesi in het Belgische Team WRT. Frijns nam voor de eerste keer deel aan de 24 uur van Le Mans. In dezelfde klasse eindigde Racing Team Holland, met Frits van Eerd, Giedo van der Garde en Job van Uitert, als tweede in de klasse Pro am. 

De wedstrijd werd later verreden dan gebruikelijk, zodat er ondanks de pandemie toch toeschouwers bij konden zijn. Er waren 50.000 belangstellenden. De editie van 2020 was zonder publiek verreden.