'Acties in academische ziekenhuizen op komst'

23 augustus 2021 om 10:05

Consequenties voor inhaalzorg

DEN HAAG (ANP) De zorgvakbonden dreigen met acties bij academische ziekenhuizen. Ze hebben de werkgevers een ultimatum gesteld. Als hun eisen niet voor 6 september worden ingewilligd, gaan medewerkers zondagsdiensten draaien op doordeweekse dagen. In de ziekenhuiszorg is dat het ultieme stakingsmiddel.


Als het zover komt zal dat consequenties hebben voor de zogenoemde inhaalzorg. Ziekenhuizen moeten nog massaal ingrepen inhalen die door de coronacrisis op de lange baan zijn geschoven. Op zondagsdiensten wordt de bezetting echter zodanig teruggeschroefd dat alle planbare zorg komt te vervallen. Alleen op de spoedeisende hulp, de intensive care, afdelingen oncologie, hartbewaking en de kraam- en couveuse-afdelingen gaat het werk dan gewoon door.


HEEL VERVELEND "We snappen dat het voor patiƫnten heel vervelend is, maar dit is het enige middel dat we nog zien. De werkgevers kunnen het nog voorkomen", zegt een woordvoerster van FNV Zorg & Welzijn, een van de bonden achter het ultimatum. Ook CNV Zorg & Welzijn, de Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD) en de Federatie van Beroepsorganisaties in de Zorg (FBZ) zijn erbij betrokken.

Cao-onderhandelingen tussen de bonden en werkgeverskoepel NFU zitten al een tijd vast. De werknemersorganisaties willen onder meer een structurele loonsverhoging van 3 procent en goede afspraken over arbeids- en rusttijden. Als kort van tevoren extra inspanningen worden gevraagd, moet daar wat hen betreft een toeslag voor worden betaald. Verder eisen ze dat de werkgevers het personeelsgebrek in de sector aanpakken. Zo moet de hoge werkdruk verminderen.

De coronacrisis heeft veel druk gelegd op medewerkers van academische ziekenhuis, aldus de bonden. "Iedereen in de academische ziekenhuizen, van verpleegkundigen tot schoonmakers, artsen en laboranten, heeft gedurende de coronapandemie de benen uit het lijf gelopen", zegt onderhandelaar Brigitte Sprokholt van de FBZ.