Taliban onderweg naar Panjshir-vallei

23 augustus 2021 om 09:45

'Tegenstand wordt niet geduld'

KABUL (ANP/AFP) De Taliban zeggen ,,honderden strijders" naar de Panjshir-vallei ten noordoosten van Kabul te hebben gestuurd. De vallei is niet in handen van de radicaalislamieten en biedt verschansing aan groeperingen die het willen opnemen tegen de Taliban. De troepen worden gestuurd ,,omdat lokale leiders weigerden het gebied vredig over te dragen", aldus een woordvoerder van de Taliban.


Sinds de machtsovername van de Taliban zijn volgens een woordvoerder van de verzetsgroepen duizenden mensen naar de vallei getrokken. Onder hen zouden ook restanten van het Afghaanse leger zitten. De regio is omringd door steile bergketens en is daarom een geschikte plek om aanvallers af te weren. Tijdens het bewind van de Taliban in de jaren '90 lukte het de groep ook niet om de vallei in te nemen. Ahmad Massoud, zoon een van de befaamde strijder tegen de Taliban tijdens het bewind van de jaren '90, probeert een verzetsmacht op te zetten vanuit de vallei. Hij heeft via de Washington Post de Verenigde Staten gevraagd om wapens voor zijn opstand. Massoud zegt dat hij ,,in de Panjshir in zijn vaders voetstappen wil treden", maar dat hij bevoorrading nodig heeft om dat te doen. Via lokale media heeft Massoud de Taliban al uitgedaagd: ,,We zijn klaar om Afghanistan te verdedigen."

Massoud zou volgens berichten worden vergezeld door de voormalig-vicepresident van Afghanistan, Amrullah Saleh. Saleh liet na de machtsovername weten dat hij niet met de Taliban zal samenwerken en nooit zal buigen voor de groepering. Sinds ex-president Ashraf Ghani gevlucht is, claimt Saleh de wettelijke leider van het land te zijn. Volgens de Russische ambassadeur in Afghanistan, Dmitri Shirnov, zijn de Taliban nog altijd tot een dialoog bereid. In een interview met de Russische televisie zei hij zondag dat de Taliban hopen ,,een vreedzame oplossing voor de situatie te vinden." Shirnov zei dat de Taliban hem gevraagd hebben deze boodschap over te brengen aan de inwoners en verdedigers van de Panjshir-vallei.