New York

23 augustus 2021 om 10:24

Veel slachtoffers en stroomuitval als gevolg van noodweer in de VS

((ANP/BLOOMBERG) Het noodweer in de Amerikaanse staat Tennessee heeft aan ten minste 22 mensen het leven gekost, meldt The New York Times. Ook zijn er volgens de Amerikaanse krant zeker vijftig mensen vermist, nadat hevige regenval tot overstromingen leidde. Onder de slachtoffers zijn ook kinderen, bevestigen autoriteiten, onder wie een pas zeven maanden oude tweeling.

In het noordoosten van de Verenigde Staten kwam zondagavond (Nederlandse tijd) intussen ook de tropische storm Henri aan land in Rhode Island. Daar, en in veel andere noordoostelijke Amerikaanse staten, waaronder New Jersey, New York en Massachusetts, leidt de harde wind en de hevige regen tot overstromingen en stroomuitval. Duizend vluchten in het gebied zijn vanwege de storm geschrapt. In New York liepen enkele metrotunnels onder water. De treinverbinding tussen New York en Boston werd stilgelegd.

Zeker 125.000 huizen en bedrijven zitten zonder stroom volgens Poweroutage.us, die de stroomuitval in de Verenigde Staten bijhoudt. Henri begon als een orkaan, maar is in de loop van zondag afgeschaald naar een tropische storm met windsnelheden tot 110 kilometer per uur. De Amerikaanse president Joe Biden riep burgers zondag op voorzichtig te blijven, ondanks de iets afzwakkende wind.

In Tennessee riepen de autoriteiten eerder op de dag al de noodtoestand uit en zetten zij de Nationale Garde in. Op veel plaatsen in de staat viel in korte tijd 30 centimeter regen. Tal van rivieren traden buiten hun oevers.


Bern

Rapport: Zwitserland heeft 361 miljard nodig voor klimaatdoelen

(ANP/BLOOMBERG) Zwitserland heeft voor 387 miljard frank (361 miljard euro) aan investeringen nodig om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn. Dat staat in een rapport van de Swiss Bankers Association (SBA) en de Boston Consulting Group. Het bedrag komt neer op ongeveer 2 procent van de jaarlijkse productie van de Zwitserse economie. Het VN-klimaatpanel IPCC meldde eerder deze maand dat de aarde in de komende twee decennia met 1,5 graad kan opwarmen als drastische maatregelen uitblijven om de uitstoot van broeikasgassen te beperken. De auteurs van het rapport noemden het stijgen van de zeespiegel door de opwarming van de aarde onomkeerbaar. Wereldwijde temperatuurstijgingen leiden volgens experts ook tot meer extreem weer.

Volgens het rapport van de SBA en de Boston Consulting Group moet er jaarlijks omgerekend 12 miljard euro per jaar worden geïnvesteerd om de Zwitserse samenleving duurzaam te maken. De onderzoekers raden de Zwitserse regering onder meer aan om met extra 'groene prikkels' te komen. Dat zijn maatregelen waardoor het voor bedrijven aantrekkelijker wordt om te verduurzamen.