Damiano Caruso kwam gisteren solo aan op de Alto de Velefique.
Damiano Caruso kwam gisteren solo aan op de Alto de Velefique. Epa/manuel Bruque

Caruso bekroont lange aanval

23 augustus 2021 om 09:52

Roglic blijft leider in de Vuelta

ALTO DE VELEFIQUE (ANP) Wielrenner Damiano Caruso heeft met een lange aanval de negende etappe in de Ronde van Spanje gewonnen. 


De Italiaan van Bahrain - Victorious kwam na 188 kilometer tussen Puerto-Lumbreras en Alto de Velefique solo aan op de slotklim van de zware bergetappe. Hij had ruim 1 minuut voorsprong op Primoz Roglic en de Spanjaard Enric Mas.

Roglic blijft de leider in het algemeen klassement. De Sloveen van Jumbo-Visma sloeg de aanvallen op zijn leidende positie vanuit de groep van favorieten succesvol af en pakte nog tijdwinst op Ineos-concurrenten Adam Yates en Egan Bernal.

Voor Caruso is het zijn tweede grote overwinning dit jaar. De 33-jarige Italiaan won eerder de voorlaatste etappe in de Ronde van Italië en werd tweede in het klassement van de Giro achter Bernal.

Na een razendsnelle openingsfase van de rit kwam er pas in de afdaling van de eerste klim, de Alto de Cuatro Vientos, een serieuze kopgroep van elf renners met daarbij Martijn Tusveld. Zij kregen wat ruimte van het peloton met voorin de renners van Jumbo-Visma. Op de tweede lange klim, de Alto Collado Venta Luisa van 29 kilometer ging Caruso er uit de kopgroep vandoor.

De Italiaan hield zijn solo goed vol en startte met ruim 3 minuten op de achtervolgers en 5 minuten op het peloton aan de slotklim. Ook in de eerste steile kilometers van de Alto de Velefique hield Caruso stand. In het peloton moest zijn ploeggenoot en beoogd kopman Mikel Landa echter lossen.


VIJF RENNERS Na twee aanvallen van Yates ontstond er een achtervolgende groep van vijf renners met naast de Brit zijn Ineos-ploeggenoot Bernal, rodetruidrager Roglic en de twee Movistar-renners Mas en Miguel Ángel López, maar het tempo viel weer stil. Na een volgende aanval van Yates namen Mas en Roglic het initiatief over en sloegen al snel een groot gat. Het tweetal pakte op de streep ruim een halve minuut op Yates, Ángel López en Jack Haig. Bernal gaf meer dan een minuut toe op Roglic. Steven Kruijswijk kwam als twaalfde binnen op ruim 2 minuten. In het klassement stijgt Mas naar de tweede plaats op 28 seconden van de Sloveen. Zijn Colombiaanse ploeggenoot Ángel López staat derde op 1.21 minuut. Bernal en Yates hebben ongeveer 2 minuten achterstand.