Taliban-strijders in Mazar-a-Sharif.
Taliban-strijders in Mazar-a-Sharif. Epa/stringer

'Peking steekt geld in Afghanistan'

Diplomaten geven openheid van zaken

LONDEN (ANP) De Chinese regering zou bereid zijn om honderden miljoenen dollars te steken in de wederopbouw van de kritieke infrastructuur van Afghanistan. Dat zeggen hoge Aziatische diplomaten, die overigens niet bij naam genoemd willen worden, tegen de Britse zakenkrant Financial Times.


Op het moment dat de Afghaanse economie weer wat op orde is, kan Peking besluiten te investeren in grondstoffen en hulpbronnen, zo klinkt het. Volgens verschillende onderzoeken ligt er voor biljoenen dollars aan grondstoffen in de Afghaanse grond, zoals zink en koper, maar ook kostbare edelmetalen.

Volgens diplomaten en deskundigen waren er vroege aanwijzingen dat China, mogelijk gesteund door Rusland, Pakistan en enkele andere regeringen, een andere aanpak zou kiezen. Het is onwaarschijnlijk dat Peking militair geweld zal gebruiken en in plaats daarvan zal China trachten de Taliban door diplomatieke en economische stimulansen over te halen tot een vreedzame wederopbouw.


De machtsovername door de Taliban heeft de politieke kaart in de regio ook opgeschud. De nieuwe situatie biedt behalve China ook Rusland kansen, aldus analisten tegen de krant. Volgens Zhu Yongbiao, een Chinese regeringsadviseur voor Centraal-Aziƫ en hoogleraar aan de universiteit van Lanzhou, profiteert China van het "onverantwoordelijke gedrag van de VS". Daarbij hebben de Amerikanen volgens hem het internationale imago en de relatie tussen Washington en bondgenoten diep ondermijnd.