,,We accepteerden de situatie en stelden onze verwachtingen bij: samen veranderden we onze leefwijze."
,,We accepteerden de situatie en stelden onze verwachtingen bij: samen veranderden we onze leefwijze." LUJEIN

‘We waren [net drie maanden] samen’

Liesyenne woonde haar hele leven in Nijkerk, tot ze Sander leerde kennen. Ze werd tot over haar oren verliefd en na een periode van tweeënhalve maand, besloten de twee samen te gaan wonen in Spakenburg. ,,We hadden een leuk huurappartementje op het oog en onze relatie zat goed. We zagen elkaar toch al bijna dagelijks, dus ja, waarom niet?”

MISSELIJK Twee dagen voor de sleuteloverdracht kreeg Liesyenne onophoudelijke aanvallen van misselijkheid. ,,Ik had eerst geen idee wat het kon zijn, dus na een tijdje kocht ik een zwangerschapstest: je weet maar nooit. Ik testte positief. Het was dus totaal niet gepland, maar Sander en ik waren het er al snel over eens dat we ervoor wilden gaan.” Liesyennes ouders - en dan vooral haar moeder - waren in het begin wat minder enthousiast. ,,Mijn moeder was echt even in shock. Die vond het best lastig. Ze wilde dat ik mijn HBO zou afmaken en dat zag ze niet gebeuren met een kleine thuis. ‘Eerst maar eens trouwen. En dán kinderen’, zei ze vaak, maar ze hoopte vooral heel erg dat het goed met me zou komen.”


HEFTIG Op 29 december 2017 bevalt Liesyenne na een zware nacht dan eindelijk van haar dochtertje ‘Noé’. ,,Zo’n bevalling is heel heftig, maar terugkijkend op de afgelopen jaren was het de pijn meer dan waard. Inmiddels ben ik bevallen van een tweede meisje. Haar naam is Zoë. De tweede bevalling was even pijnlijk, maar iets minder heftig, omdat je dan iets beter weet wat je te wachten staat.”


TAAKVERDELING Tijdens haar eerste zwangerschap werkte Liesyenne fulltime bij een notariskantoor, totdat ze met verlof ging. Na vier maanden zwangerschapsverlof pakte ze de draad snel op en startte ze weer met werken. ,,Ik werkte vier dagen in de week, zodat ik één dag bij Noé kon zijn. Daarnaast pakten Sander en mijn moeder allebei een dag op. De rest van de week brachten we haar naar het kinderdagverblijf.”

Natuurlijk moest er in het begin wel even een knop om. ,,Voordat ik zwanger raakte hielden Sander en ik wel van een feestje. We hadden ons dan ook verheugd op veel huisfeestjes in ons voormalige appartement, maar dat is er nooit van gekomen. We accepteerden de situatie en stelden onze verwachtingen bij: samen veranderden we onze leefwijze. Achteraf ook heel erg leuk, hoor!”

Liesyenne beseft dat negentien jaar een relatief jonge leeftijd is om zwanger te raken, mede door opmerkingen van anderen. ,,Vaak hoor ik om me heen: ‘Negentien?! Jeetje, dát is jong’. Laatst was ik op een bruiloft waar iemand opmerkte dat ze mij kende, omdat een collega haar had verteld dat ik ‘die meid ben die zo jong moeder werd’. Ik vind het een grappig idee dat mensen het daar op die manier over hebben.”

,,Het is zo bijzonder om         een kindje te hebben dat van jou en je geliefde samen is. Een minimensje, waar je je leven aan wijdt

LEEFTIJD Toch zag Liesyenne haar leeftijd zelf nooit als een struikelblok. ,,Voor ons viel het allemaal vrij snel op z’n plek. Ik vind het geweldig om moeder te zijn en geniet er elke dag van. Inmiddels zijn we verhuisd naar een groter huis en het is zó lekker om je eigen plekje met je gezin te hebben. Kinderen zijn ontzettend gezellig. Ik vind het leuk om, wat ik ooit zelf thuis had, nu door te geven aan mijn eigen meiden. Het is zo bijzonder om een kindje te hebben dat van jou en je geliefde samen is. Een minimensje, waar je je leven aan wijdt.”

Wat soms wel lastig is? ,,Tijdens mijn zwangerschap had ik geen vrienden met kinderen. Iedereen leeft heel erg met je mee en vindt het leuk, maar over het opvoeden van een kind en dingen die gebeuren tijdens een zwangerschap of het moeder zijn, daar kon ik met mijn vrienden niet over praten. Dat vond ik soms wel eens jammer. Gelukkig raakten niet lang na mijn zwangerschap ook andere vriendinnen in verwachting.” Tegenwoordig heeft Liesyenne meerdere vriendinnen met één of meer kinderen. ,,We spreken dan vaak af om samen dingen te doen. Lekker buiten spelen in de speeltuin, of juist binnen knutselen. Heel gezellig. Ik vind het belangrijk om in de weekenden iets leuks met het gezin te doen. De vriendinnen die geen kinderen hebben gaan dan ook regelmatig mee.”

Een prachtig gezinnetje van vier voor Liesyenne en Sander dus, maar wat Liesyenne betreft mag dat nog wel wat uitgebreider. ,,Ik wil graag een derde kindje. Ik droom van een groot gezin, maar Sander denkt daar wel een beetje anders over. Een derde of vierde kindje? Ja hoor, dat zie ik zeker wel zitten. Vroeger zei ik altijd dat ik er vijf of zes wilde, dat lijkt me nu wel wat veel. Maar een derde en vierde zijn zeker welkom.”


RECHTENSTUDIE Voorlopig ligt de focus nog even op iets anders, namelijk: studie. In september start Liesyenne met haar deeltijd rechtenstudie. ,,Ik hoop dan in één of twee jaar mijn propedeuse te halen, zodat ik door kan naar de universiteit om daar notarieel recht te studeren.” Tegen andere jonge, aanstaande moeders, wil Liesyenne graag nog het volgende zeggen: ,,Vertrouw altijd op jezelf, maar ook op je partner. Blijf goed communiceren met elkaar. Je moet het ten slotte samen doen. Als ouder heb je een grote verantwoordelijkheid te dragen voor je kind en dan is het belangrijk dat je goed met je partner overweg kunt.”

En ondervind je problemen, over wat dan ook? Dan zijn er verschillende instanties die je kunnen helpen. ,,Sander is maatschappelijk werker en hij helpt mensen met allerlei problemen. Van financiële kwesties, tot aan geweldsincidenten. Veel instanties zijn heel laagdrempelig. En wist je dat je bij de gemeente terecht kunt voor een maatschappelijk werker? Ik vind het belangrijk dat mensen daarvan op de hoogte zijn.”

Afbeelding