Parijs

Parijs

Ondanks betere omstandigheden brandt deel Zuid-Frankrijk nog

(ANP) De bosbranden in het zuiden van Frankrijk hebben inmiddels al 7000 hectare bos in de as gelegd, maar de wind is iets gaan liggen waardoor de brandweer het vuur woensdagnacht verder onder controle zou moeten krijgen. Toch blijft het risico op nieuwe branden in het departement Var "zeer ernstig", melden de lokale autoriteiten.

Het vuur woedt sinds maandag bij de populaire toeristische plaats Saint-Tropez aan de Côte d'Azur. Volgens Franse media zijn zeker 10.000 bewoners en toeristen geëvacueerd. Twee mensen zijn om het leven gekomen in een huis in de Franse plaats Grimaud, 29 anderen raakten gewond als gevolg van "de heftigste branden in twintig jaar tijd".

Een brandweercommandant vertelt aan de Franse krant Le Monde dat het vuur zich woensdag buitengewoon snel verspreidde. "De omvang en complexiteit van deze brand zijn ongekend", legde hij uit.

In de nacht van woensdag op donderdag leek de wind echter iets te gaan liggen, waardoor de burgemeester van de plaats Gonfaron in het getroffen gebied "een wat minder hectische avond verwachtte". Aan het Franse BFMTV vertelde hij dat de situatie in de plaats is gestabiliseerd.

Veel landen rond de Middellandse Zee kampen momenteel met grote bosbranden. Onder meer Griekenland, Italië, Spanje en Turkije zijn getroffen.