Callum McGregor (links) haalt AZ-aanvaller Vangelis Pavlidis onderuit.
Callum McGregor (links) haalt AZ-aanvaller Vangelis Pavlidis onderuit. anp / ed van de pol

AZ vergeet te scoren in Glasgow

Alkmaarders wacht pittige klus 

GLASGOW (ANP) Het bereiken van de Europa League wordt een lastige opgave voor AZ. De Alkmaarders verloren de eerste wedstrijd in de play-offs van de Europa League met 2-0 van het Schotse Celtic. AZ moet volgende week donderdag in Alkmaar vooral efficiƫnter met de kansen omgaan om zich nog te kunnen plaatsen voor de groepsfase.

AZ begon in Glasgow met aanvoerder Teun Koopmeiners terug in de basis. De middenvelder begon in de eerste competitiewedstrijd tegen RKC Waalwijk, die werd verloren, nog op de bank en viel pas later in. Coach Pascal Jansen deed nu wel meteen een beroep op de aanvoerder die hoopt een transfer naar een buitenlandse club te maken.

De Alkmaarders begonnen fel in Glasgow en dat leverde ook kansen op. De grootste was voor Vangelis Pavlidis na een voorzet van Koopmeiners. Het schot van de Griek belandde via de voet van doelman Joe Hart echter net op de paal. Celtic scoorde daarna in de 12e minuut wel via de Japanner Kyogo Furuhashi.

AZ moest zich even herpakken en had het bij vlagen lastig in de eerste helft. In de tweede helft creƫerden de Alkmaarders vanaf de start weer enkele kansen. Thijs Oosting schoot hoog over en een schot van Aboukhlal belandde in het zijnet.

De Schotten maakten (met een beetje geluk) vervolgens de 2-0. James Forrest draaide weg bij Oosting en zag zijn schot via het been van Timo Letschert van richting worden veranderd, waardoor doelman Hobie Verhulst kansloos was. Met Jordie Clasie en Hakon Evjen in de ploeg probeerde Jansen de druk te verhogen op de Schotten, maar een treffer van de Alkmaarders bleef uit. Verhulst voorkwam in de slotfase nog een derde treffer van Celtic.